Alamy / AOP
14:32 - 18.06.2021 / viihde / Findance
"Etelässä mitataan paikoin 30 asteen lukemia jo huomenna lauantaina" - Ilmatieteen laitos varoittaa kovasta helteestä ja kuivuudesta

Ilmatieteen laitoksen 18.6. tekemän ennusteen mukaan Suomeen saapuu tänään erittäin lämmintä ilmamassaa etelästä ja helteinen, suorastaan kuuma, sää jatkuu maan etelä- ja keskiosassa todennäköisesti ainakin juhannukseen saakka.

Etelässä mitataan paikoin 30 asteen lukemia jo huomenna lauantaina. Sunnuntaista alkaen päivän ylimmät lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuussa 30 asteen molemmin puolin. Kuumimmat lämpötilat, paikoin jopa 32–34 astetta, mitataan etelä- ja itäosassa maata.

”Myös yölämpötilat ovat erittäin korkeita ja ns. trooppisia öitä, jolloin lämpötila ei laske alle 20 asteen, on odotettavissa ensi viikolla useana yönä varsinkin kaupungeissa ja järvien läheisyydessä”, sanoo ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta.

Helteet jatkuvat todennäköisesti myös juhannuspyhinä, mutta juhannusta kohden ennusteen epävarmuus kasvaa.


Metsäpalovaroitus on laajalti voimassa, ukkoskuurotkin mahdollisia

Helteiden myötä maasto kuivuu ja metsäpalovaroitukset laajenevat vähitellen koko etelä- ja keskiosiin maata. Erityisesti maan etelä- ja itäosassa jopa merkittävien metsäpalojen riski kasvaa juhannusta kohden.

Sade- ja ukkoskuuroja voi esiintyä viikonlopun ja alkuviikon aikana varsinkin lännessä ja maan keskivaiheilla.

”Mahdolliset sade- ja ukkoskuurot laskevat päivän ylimpiä lämpötiloja, mutta kosteuden lisääntyminen saa sään tuntumaan entistäkin tukalammalta”, Henri Nyman sanoo.

Ilmatieteen laitos voi antaa helle- ja pakkasvaroituksia. Äärilämpötiloihin liittyvien varoitusten avulla on tarkoitus ehkäistä kylmästä ja kuumasta aiheutuvia terveysongelmia. Varoitukset on suunnattu erityisesti riskiryhmille ja heidän läheisilleen tai työnsä takia ulkona oleskeleville.

artikkelin avainsanat:
Ilmatieteen laitos kesä sää