Pixabay
18:10 - 14.06.2021 / viihde / Findance
Yli kolmella koiralla neljästä on hammas- tai iensairaus - Näin tunnistat ja ehkäiset koiran suun ongelmia

Jopa yli 80 prosentilla koirista on jokin hammas- tai iensairaus. Niillä voi olla hyvin pitkäaikaisia vaikutuksia koiran terveyteen. Eläinlääkäri neuvoo ehkäisemään ongelmia huolehtimalla hyvästä hammashygieniasta ja riittävästä pureskelusta.

Kuten ihmisten, myös koirien hampaat ovat kovassa käytössä, ja niiden päivittäinen hoito on tärkeää. Yli 80 prosentilla koirista on kuitenkin aktiivisia hammas- tai iensairauksia. Sairauden aiheuttamat oireet näkyvät harvoin ulospäin, joten ne voivat jäädä lemmikinomistajalta helposti huomaamatta.

– Pitkällä tähtäimellä huono hammashygienia voi heikentää merkittävästi koiran hyvinvointia, esimerkiksi heikentämällä ruokahalua, aiheuttamalla energianpuutetta ja siten heikentämällä eläimen yleisvointia, kertoo eläinlääkäri Bo Vanbeselaere eläintenruokavalmistaja Edgard & Cooperilta.

Ongelmista kielivät esimerkiksi lemmikin pahanhajuinen hengitys, verenvuoto ikenistä tai kipu syömisen aikana. Muita oireita voivat olla leukojen hinkkaaminen, suun kutina, hampaiden kalistelu ja lisääntynyt tai verinen sylki. Koira voi myös aristella käyttää pureskeluun suun toista puolta.


Mikä aiheuttaa hammasongelmia?

Vanbeselaeren mukaan ongelmien alku ja juuri on useimmiten plakki, jota alkaa muodostua koiran hampaisiin syömisen jälkeen.

– Helposti hampaiden pintaan takertuva plakki sisältää pääasiassa bakteereja, ruokaa ja nesteitä. Bakteerit tuottavat happoja, jotka hyökkäävät hammaskiilteeseen ja voivat vahingoittaa koiran ikeniä. Ajan myötä plakki kovettuu, mineralisoituu ja muuttuu ruskehtavaksi hammaskiveksi, Vanbeselaere selittää.

Hammaskiven muodostuminen aiheuttaa ientulehdusta ja pahanhajuista hengitystä, ja mahdollisesti myös suurempia ongelmia, kuten parodontiittia eli hampaan kiinnityskudosten tulehdusta. Hoitamattomina sairaudet voivat johtaa koiran hampaiden menetykseen.

– Pahimmassa tapauksessa infektio voi levitä myös muualle elimistöön, kuten munuaisiin, keuhkoihin, sydämeen, maksaan tai niveliin. Päivittäinen hammashoito on siis koiralle elintärkeää, Vanbeselaere toteaa.


Miten hammassairauksia voi ehkäistä?

Ihanteellisessa tilanteessa koiran hampaat harjataan päivittäin, mutta sen Vanbeselaere myöntää toisinaan olevan helpommin sanottu kuin tehty. Monet koirat kokevat hampaiden hoidon epämiellyttäväksi, ja vaikka lemmikillä ei toimenpidettä vastaan mitään olisikaan, hammasharjalla voi olla hankala päästä käsiksi joka hampaankoloon.

– Koiran hampaat on pestävä koirille tarkoitetulla hammasharjalla, johon voi halutessaan lisätä koirille tarkoitettua hammastahnaa. Ihmisten hammastahnassa on fluoria, joten se ei sovi koirille. Samalla on hyvä käydä läpi ikenet ja koko suu. Tarkista, että hampaan pinta on puhdas ja ikenet näyttävät terveen vaaleanpunaisilta. Terve suu ei myöskään haise pahalle, Vanbeselaere ohjeistaa.

Päivittäisen hammashoidon apuvälineeksi Vanbeselaere suosittelee purutikkua. Hampaita hoitavien purutikkujen on kliinisesti todistettu vähentävän tehokkaasti koirien kariesta ja iensairauksia.

– Purutikut eivät paranna hammassairauksia, mutta voivat ehkäistä niitä. Purutikun pureskelu aktivoi koiran syljeneritystä, jolloin suun luonnolliset entsyymit hajottavat haitallisia bakteereja ja ehkäisevät plakin kehittymistä hammaskiveksi. Myös pureskelun mekaaninen kitka poistaa plakkia. Mitä enemmän pureskelua, sitä terveempi suu, Vanbeselaere toteaa.

Itsepintaiseen plakkiin tehokkaimpia ovat sitkeät ja kestävät purutikut. Esimerkiksi Edgard & Cooperin uudet Doggy Dental -purutikut ovat ilmakuivattuja, joten niiden pureskelu ei onnistu hetkessä.

– Emme kuitenkaan suosittele purutikkuja pennuille, joilla on vielä hampaita, tai vanhemmille koirille, joilla on joko löysät hampaat tai jotka ovat jo menettäneet paljon hampaita, Vanbeselaere lisää.

artikkelin avainsanat:
Edgard and Cooper eläimet koira koirat