Sarayut Thaneerat / Alamy
14:10 - 14.06.2021 / viihde / Findance
Kuluttajaliitto: Koronatestin hintoja vertailemalla voi säästää satoja euroja

Kuluttajaliitto vertaili yksityisten lääkäriasemien koronavirustestauksen hintoja. Suurimmat hintaerot paljastuivat oireettoman henkilön testeissä. Hintaerot olivat jopa yli 200 euroa. Kuluttajan kannattaa olla tarkkana myös testiin liittyvien lisämaksujen suhteen, jotka saattavat paisuttaa loppulaskua kympeillä tai jopa satasilla.

Kun koronatestiin on päästävä pikaisesti yksityinen lääkäriasema voi olla paras – ja oireettomana ainoa – vaihtoehto.

”Hinnoista löytyi jopa satojen eurojen eroja oireettoman henkilön testeissä”, kertoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. Myös muiden testien hinnoista löytyi useiden kymmenien eurojen eroja.

Vertailun perusteella PCR-testiin testiin pääsee edullisimmin 9Lives-lääkäriasemalla, jossa testauskokonaisuuden minimihinta on 114 euroa. Kallein minimilasku on 180 euroa Seppälääkäreillä. Edullisimman minimihinnan antigeenitestille tarjoaa 9Lives 149 eurolla. Kallein minimihinta on Pihlajalinnan 218,20 euron testillä. Edellä mainitut hinnat ovat Kelan korvauksen jälkeen ja kaikki vertailun hinnat sisältävät varsinaisen testin lisäksi testaukseen vaadittavan lähetteen sekä lääkärin tai sairaanhoitajan kirjoittaman todistuksen.


Oireeton matkailija säästää vertailemalla jopa satoja euroja

Koronavirustestiin voi olla tarve päästä myös oireettomana, jos esimerkiksi aikoo matkustaa. Matkustajilta voidaan vaatia todistusta negatiivisesta koronatestistä tai erillistä Fit to fly -todistusta, mikäli terveydentila sitä edellyttää. Vertailun perusteella oireettoman matkailijan testeissä hintaerot ovat suuret. Oireettomana testaamisesta ei saa Kela-korvausta.

Kaikkein edullisin on Medipulssi, jonka 150 euron testaus maksaa yli sata euroa vähemmän kuin kalleimman minimihinnan tarjoava Pihlajalinna. Medipulssilla on toimipiste vain Helsingissä. Mikäli matkailija tarvitsee testin lisäksi vielä erillisen Fit to fly -todistuksen, hintaero edullisimman Medipulssin ja kalleimman Pihlajalinnan välillä nousee yli kahteen sataan euroon.


Lisämaksut paisuttavat loppusummaa

Pelkän testin listahinta ei kerro koko totuutta. Asiointitapa vaikuttaa oleellisesti testauksen hintaan ja testin lisäksi on maksettava lähes poikkeuksetta erilaisia lisämaksuja. Lääkäriasemat veloittavat esimerkiksi lähetteestä ja siihen liittyvästä vastaanottokäynnistä sekä usein myös esimerkiksi palvelumaksun tai laskutuslisän kaltaisia lisämaksuja. Myös näytteenotosta tai tietojen viemisestä Omakanta -järjestelmään voidaan periä ylimääräistä ja loppusummaan vaikuttaa tekeekö oirearvion yleislääkäri, vai sairaanhoitaja ja haluaako lääkärintodistuksen paperisena vai sähköisesti.

Lisämaksujen yhteen laskeminen lääkäriasemien hinnastoista ei kuitenkaan aina ole aivan helppoa. ”Testaukseen liittyvien erilaisten lisämaksujen selvittäminen hinnastoista osoittautui paikoin haastavaksi”, toteaa pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. ”Hinnoittelun tulisi olla asiakkaalle mahdollisimman selkeää ja ymmärrettävää”, Beurling-Pomoell muistuttaa.

artikkelin avainsanat:
koronavirus Kuluttajaliitto