Alamy / AOP
20:10 - 02.06.2021 / viihde / Findance
Telia: Turku saa kattavamman 5G-verkon kesän kynnyksellä

Telian 5G-verkon jatkorakentaminen tuo kattavan 5G-verkon Turkuun. Telia rakentaa vuoden 2021 aikana valikoiduille alueille kerralla kunnollisen 5G-peiton, ja Turku ympäryskuntineen on ensimmäisiä kattavasti 5G-aikaan siirtyvistä alueista.

5G-peitto täydennetään vielä kesän kynnyksellä kattavaksi Raision ja Naantalin alueella Raisiontieltä Turun telakka-alueelle asti. Toinen kevään rakentamisen painopiste on Kaarinassa, ja rakentaminen jatkuu Turussa katkeamatta kesällä ja syksyllä. Rakentaminen on edennyt vauhdilla, sillä 5G-verkkoa on käytössä myös mm. Salossa, Liedossa, Loimaalla, Paimiossa ja Pöytyällä.

”Turussa ja Raisiossa 5G-verkkomme kattaa jo lähes 80 % asukkaista ja Naantalissa ja Kaarinassa ollaan lähes yhtä pitkällä, mutta nyt panostamme asiakastyytyväisyyden kehittämiseen varmistamalla alue kerrallaan kunnollisen peiton. Nyt on hyvä aika viimeistellä kesäkaupunki Naantalin 5G-peitto, ja Kaarinan ja Piispanristin kasvavat alueet ovat toinen tärkeä painopiste”, sanoo paikallisjohtaja Marko Villa Telialta.

Telian 5G-rakentaminen on edennyt vauhdikkaasti ympäri Suomen, ja 5G-verkko on jo paljon yli kahden miljoonan suomalaisen käytössä. Telian oman verkon lisäksi 5G-rakentaminen on käynnistynyt Pohjois- ja Itä-Suomessa, jotka kuuluvat Suomen Yhteisverkon alueisiin. Suomen Yhteisverkko rakentaa mobiiliverkkoja Telialle ja DNA:lle.

Kattavan verkkopeiton ansiosta yhä useammat voivat käyttää Telian 5G-palveluita, esimerkiksi kodin nopeaa 5G-laajakaistaa. 5G-puhelinten käyttäjillä verkko toimii sujuvasti eri puolilla Turun seutua. Samalla tehtävän 4G-verkon uudistamisen ansiosta mobiilinetti vauhdittuu kaikilla käyttäjillä.


5G alkaa lunastaa sille asetettuja odotuksia – korkeilla taajuuksilla lähestytään maailmanennätyslukuja

Telia on ottanut käyttöön ensimmäiset 5G-tukiasemat uudella, korkeammalla 26 gigahertsin taajuudella. Huippunopealla taajuudella on mitattu Itä-Helsingissä toimivan tukiaseman alueella jo 4,1 Gbit/s latausnopeuksia, jotka lähestyvät Telian verkkotoimittajan Nokian verkoissa kirjattuja maailmanennätystuloksia. Korkeampi taajuus tuo monella tavalla uudenlaista tekniikkaa mobiiliverkkoon siinä missä tähän asti rakennettu 3,5 gigahertsin taajuus parantaa perinteisen mobiililaajakaistan ominaisuuksia.

Rakentaminen on käynnistynyt myös laajempaa maantieteellistä peittoa tarjoavalla 700 megahertsin taajuudella. Taajuus soveltuu erityisesti haja-asutusalueiden peiton rakentamiseen.


5G uudistaa palveluita kotona ja yrityksissä

5G-verkko tarjoaa käyttäjille huippunopean ja viiveettömän langattoman nettiyhteyden. 5G tulee vauhdilla puhelimiin, sillä jo puolet Telian myydyistä puhelimista on 5G-laitteita.

Kotikäytössä 5G takaa riittävän kapasiteetin viihdekäyttöön ja etätyöskentelyyn koko perheelle. Yritysten käytössä 5G uudistaa prosesseja ja mahdollistaa yhä suurempiin datamääriin perustuvia reaaliaikaisia palveluita. 5G:llä pystytään toteuttamaan entistä paremmin verkkoratkaisuja haastaviin ympäristöihin, kuten kaivoksiin, satamiin, tehdasalueille sekä sairaaloihin.

artikkelin avainsanat:
5G kännykät tech Telia Turku