Telia
05:10 - 28.05.2021 / viihde / Findance
Jyväskylä: Telian 5G-verkko täydentyy kesän kynnyksellä

Telian 5G-verkon jatkorakentaminen tuo kattavan 5G-verkon Jyväskylään. Telia rakentaa vuoden 2021 aikana valikoiduille alueille kerralla kunnollisen 5G-peiton, ja Jyväskylä on ensimmäisiä kattavasti 5G-aikaan siirtyvistä kaupungeista.

Telian rakennusohjelma tuo kattavan 5G-peiton Jyväskylään. Vielä kesän kynnyksellä peitto rakentuu kaupungin länsipuolelle Keltinmäen suuntaan, ja rakennustyö jatkuu katkeamatta kesällä ja syksyllä. Rakentaminen on edennyt Keski-Suomessa muutenkin vauhdilla, ja 5G verkko on avattu Jyväskylän lisäksi jo muun muassa Hankasalmella, Jämsässä, Laukaassa ja Äänekoskella.

”5G-verkkomme kattaa jo 70 % Jyväskylän asukkaista, mutta nyt panostamme asiakastyytyväisyyden kehittämiseen varmistamalla alue kerrallaan kunnollisen peiton. Puhelimet uudistuvat vauhdilla 5G-kantaan ja asiakkaat siirtyvät 5G:n käyttäjiksi, joten nyt on oikea aika vahvistaa peittoa kattavaksi”, sanoo paikallisjohtaja Milla Hänninen Telialta.

Telian 5G-rakentaminen on edennyt vauhdikkaasti ympäri Suomen, ja 5G-verkko on jo yli kahden miljoonan suomalaisen käytössä. Telian oman verkon lisäksi 5G-rakentaminen on käynnistynyt Pohjois- ja Itä-Suomessa, jotka kuuluvat Suomen Yhteisverkon alueisiin. Suomen Yhteisverkko rakentaa mobiiliverkkoja Telialle ja DNA:lle.

Kattavan verkkopeiton ansiosta yhä useammat voivat käyttää Telian 5G-palveluita, esimerkiksi kodin nopeaa 5G-laajakaistaa. 5G-puhelinten käyttäjillä verkko toimii sujuvasti eri puolilla Jyväskylää. Samalla tehtävän 4G-verkon uudistamisen ansiosta mobiilinetti vauhdittuu kaikilla käyttäjillä.


5G alkaa lunastaa sille asetettuja odotuksia – korkeilla taajuuksilla lähestytään maailmanennätyslukuja

Telia on ottanut käyttöön ensimmäiset 5G-tukiasemat uudella, korkeammalla 26 gigahertsin taajuudella. Huippunopealla taajuudella on mitattu Itä-Helsingissä toimivan tukiaseman alueella jo 4,1 Gbit/s latausnopeuksia, jotka lähestyvät Telian verkkotoimittajan Nokian verkoissa kirjattuja maailmanennätystuloksia. Korkeampi taajuus tuo monella tavalla uudenlaista tekniikkaa mobiiliverkkoon siinä missä tähän asti rakennettu 3,5 gigahertsin taajuus parantaa perinteisen mobiililaajakaistan ominaisuuksia.

Rakentaminen on käynnistynyt myös laajempaa maantieteellistä peittoa tarjoavalla 700 megahertsin taajuudella. Taajuus soveltuu erityisesti haja-asutusalueiden peiton rakentamiseen.


5G uudistaa palveluita kotona ja yrityksissä

5G-verkko tarjoaa käyttäjille huippunopean ja viiveettömän langattoman nettiyhteyden. 5G tulee vauhdilla puhelimiin, sillä jo puolet Telian myydyistä puhelimista on 5G-laitteita.

Kotikäytössä 5G takaa riittävän kapasiteetin viihdekäyttöön ja etätyöskentelyyn koko perheelle. Yritysten käytössä 5G uudistaa prosesseja ja mahdollistaa yhä suurempiin datamääriin perustuvia reaaliaikaisia palveluita. 5G:llä pystytään toteuttamaan entistä paremmin verkkoratkaisuja haastaviin ympäristöihin, kuten kaivoksiin, satamiin, tehdasalueille sekä sairaaloihin.

artikkelin avainsanat:
5G Jyväskylä kännykät tech Telia