Unsplash
08:10 - 06.05.2021 / viihde / Findance
Pikavippien vertailu tuo lainaan vaihtoehtoja

Pikavippi on lainaa, joka on suuruudeltaan yleensä enintään 3000 euroa. Sitä kutsutaan myös pienlainaksi tai pikalainaksi pankista tai rahoituslaitoksesta riippuen. Sen ominaispiirteisiin kuuluvat nopea ja helppo hakuprosessi, mutta lyhyt takaisinmaksuaika. Useat pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat pikavippejä ja sen takia niiden vertailu on kannattaa. Kerromme pikavippien vertailusta ja lainojen korkokatosta tässä artikkelissa tarkemmin.

Pikavipeissä on tyypillisesti kohtalaisen korkeat korot, jotka nakersivat alan mainetta vuosituhannen alussa. Lainsäädäntö on kuitenkin tiukentunut vuosien saatossa ja nykyään pikavippien korkokatosta johtuen niiden korot ovat kohtuullisempia.

Pikavippien vertailu kannattaa kuitenkin korkokatosta huolimatta, sillä niiden ehdot poikkeavat huomattavastikin toisistaan. Lisäksi pystyt kartoittamaan paremmin itsellesi sopivimman pikavipin, jota voit hakea realistisilla ehdoilla.

Pikavippi tarkoitettu pieneen rahankäyttöön

Pikavippiä haetaan pienehköjä summia varten ja ne voivat olla minimissään muutaman kympin luokkaa ja korkeimmillaan pari tuhatta. Pankit eivät yleensä myönnä pikavippien suuruisia summia, koska pankkien tarjoamat mahdollisuudet lähtevät useasta tuhannesta. Tämä vaikuttaa myös korkojen maksuun, joita maksaisit pankin tapauksessa vuosia.

Pikavippi onkin aina lyhytaikainen laina, joka on tarkoitettu poikkeuksellisiin tilanteisiin ja äkilliseen rahantarpeeseen. Esimerkiksi, jos myöhästyy tärkeältä lennolta, mutta säästöihin ei pääse käsiksi eikä rahaa saa muualtakaan lainaan, voi pikavippi olla erittäin hyödyllinen apu. Pikavippi kannattaa maksaa takaisin mahdollisimman pian, esimerkiksi seuraavan palkkapäivän yhteydessä.

Pikavipeistä puhuttaessa mainitaan usein todellinen vuosikorko. Siihen lasketaan koron lisäksi myös muut kulut, jotka liittyvä pikavippiin. Näitä ovat esimerkiksi palvelukulut.

Pikavippien vertailu voi säästää rahaa

Pikavippien vertailu kannattaa, sillä se voi säästää sinulta paljon rahaa. Pikavippien tarjoajat poikkeavat toisistaan ja niiden ehdot voivat olla hyvinkin erilaisia. Sen takia pikavippien vertailu on suotavaa, koska pystyt kartoittamaan itsellesi sopivimman lainan, jossa tiedät sen summan, koron ja muut ehdot. Vertailuarviot perustuvat etukäteisiin perustietoihisi, jotta vertailussa pystytään antamaan mahdollisimman räätälöidyt tulokset sinun tarpeisiisi.

Lainantarjoajien tarjoamat erot johtuvat esimerkiksi pikavippiyritysten hinnoittelusta. Tietyt lainantarjoajat ottavat suuremman nostopalkkion, kun taas jotkut vaativat korkeamman kuukausikoron. Toinen suuri lainantarjoajia erottava tekijä on laina-aika, josta tulee ilmi kuinka pitkäksi aikaa pikavippi saadaan. Korot juoksevat laina-ajan tahtiin, eli mitä pidempi laina-aika, sitä kauemmin korkoja maksetaan. Toisin sanoen edullisin pikavippi on usein sellainen, joka maksetaan nopeasti takaisin.

Pikavippien vertailussa saat tietää selkeästi jokaisen lainantarjoajan tarjoamat laina-ajat, jotta tiedät kuinka kauan sitä maksetaan, ja miten se vaikuttaa korkoihin ja muihin kustannuksiin.

Korkokatto säätelee pikavippejä

Pikavipeille asetettiin Suomessa vuonna 2020 väliaikainen 10 prosentin korkokatto, jolla pyritään parantamaan lainanhakijan asemaa. Samaan aikaan kiellettiin myös luottojen suoramarkkinointi. Väliaikaisella korkokatolla haluttiin suojata kuluttajia koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilassa ja se on voimassa vain vuoden 2021 syyskuun loppuun asti. Tämän jälkeen palaa pysyvä 20 % korkokatto.

Korkokattoa ei sovelleta hyödykesidonnaisia luottoja, joita ovat esimerkiksi yleiskorttiluottoja, autojen osamaksukauppa tai verkkokapan erämaksua.
Lainsäädäntö suosii suurempia rahoitusyhtiöitä ja pankkeja, sillä korkokatto on nykyään 10 prosenttia ja muut lainan kustannukset pysyvät ennallaan. Lakiin on kirjattu myös tarkat toimenpiteet luottosopimuksen luomiseen, lisäksi luotonantajien toimintaa valvotaan ja asiakas halutaan tunnistaa tehokkaasti. Nämä liittyvät hyvän luotonantotavan mukaiseen markkinointiin ja muihin luottoehtoihin.

artikkelin avainsanat:
lainat pikavippi