Pixabay
00:10 - 06.05.2021 / viihde / Findance
Koiran hengityksen ei kuulu haista pahalta - koiran hampaiden päivittäinen harjaaminen on tärkeää

Digitaalinen eläinklinikka FirstVet kysyi huhtikuussa yhteistyökumppaninsa OneMind Dogsin kanssa asiakkailtaan yleisimmistä arkipäivän haasteista koiran kanssa. Kyselyyn vastasi 760 koiranomistajaa. Yksi yleisimmistä haasteista oli koiran hampaiden harjaaminen: yli kolmasosa vastaajista koki toimenpiteen hankalaksi.

Vaikka koiran hampaiden harjaaminen on monelle uusi asia, on päivittäinen harjaaminen koiralle yhtä tärkeää, kuin ihmisellekin. Reikiä aiheuttava karies on koirilla kohtalaisen harvinainen löydös, mutta ihmistenkin kohdalla paljon puhuttu parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus ja rappeutuminen on lähes jokaisen koiran riesa.

“Koiran hengityksen ei kuulu haista pahalle, vaan pahanhajuinen hengitys on useimmiten merkki suun tulehduksesta. Pelkkä purutikkujen ja -luiden antaminen koiralle ei riitä hampaiden puhtaanapidossa, aivan kuten mekään emme jätä omia hampaitamme harjaamatta ja pureskele sen sijaan porkkanaa ja ksylitolipurkkaa”, sanoo FirstVetin vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen.

“Parodontiitti on kivulias sairaus, joka johtaa ennen pitkää hampaiden irtoamiseen ja voi pahimmillaan altistaa koiran mm. sydän- ja munuaissairauksille. Krooninen suun tulehdus huonontaa lisäksi elämänlaatua merkittävästi, vaikka koira ei kipua aina näytäkään”, Tamminen jatkaa.

Harva koira avaa pyydettäessä suunsa hampaiden harjaamista varten, joten tapahtumaa tulee harjoitella jo pennun kanssa säännöllisesti, heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Kaiken tekemisen koiran kanssa on hyvä perustua halutun käytöksen vahvistamiseen palkitsemalla, ei pakottamiseen. Stressihormonitasojen kohotessa oppiminen nimittäin vaikeutuu, aivan kuten ihmisilläkin.

“Koira ei yleensä pidä siitä, kun sen kuonoon kosketaan tai suuta avataan ja moni omistaja lannistuu helposti, kun hampaiden harjaus ei heti onnistu. Lopputulos on kuitenkin sitä parempi, mitä aikaisemmin harjoittelu aloitetaan. Koira kuin koira on täysin mahdollista saada pysymään tyytyväisenä paikallaan omistajan harjatessa sen hampaita”, kertoo Noora Keskievari OneMind Dogsista.

“Juju on siinä, että koiran käsittelyä harjoitellaan johdonmukaisesti päivittäin, jolloin siitä on hyötyä myös esimerkiksi eläinlääkärikäynnillä tai koiran terveydellisten ongelmien kotihoidossa. Ilman harjoittelua haavan hoito tai tabletin antaminen koiralle voi niin ikään olla haastavaa”, Keskievari toteaa.

Päivittäisen hampaiden harjaamisen lisäksi koira on syytä käyttää säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa, aivan kuten ihmisillekin suositellaan. Toisin kuin esimerkiksi luonnossa elävät sudet, lemmikkikoirat saattavat elää jopa yli 15-vuotiaaksi. Pitkä elinikä johtaa myös suun terveyden korostumiseen.

artikkelin avainsanat:
eläimet FirstVet koira koirat parodontiitti