Pixabay
06:10 - 22.04.2021 / viihde / Findance
Ilmatieteen laitos: Suomenlahti on nyt jäätön, Perämerellä ja Saimaalla jäätalvi jatkuu

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun mukaan Suomenlahti on nyt jäätön. Perämerellä ja Saimaalla talvi sen sijaan jatkuu, ja siellä jäänmurtajat jatkavat meriliikenteen avustamista.

”Jokunen hauras jääkalikka saattaa Suomenlahdella vielä satelliittien silmiltä piileskellä, mutta etelässä jäätalvi on nyt käytännössä ohi”, sanoo jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta.

Perämerellä jäätä on linjan Kalajoki-Luulaja pohjoispuolella. Jäät ovat 20–50 senttimetriä paksuja ja ahtautuneita. Vaikka jääkentässä on monin paikoin halkeamia ja avopaikkoja, on se paikoitellen vaikeakulkuinen. Kauppalaivat tarvitsevatkin Perämerellä edelleen jäänmurtajien apua. Rantajäät alkavat haurastua, ja monin paikoin jäät ovat arvaamattomia jo Perämeren rannoillakin.


Jäätalvi oli keskimääräinen

Taakse jäävä talvi tallentuu tilastoihin keskimääräisenä. Talven laajin jäätilanne koettiin helmikuun puolivälissä, kun jäällisen alueen laajuus oli noin 130 000 km². Alueellisesti tämä vastaa melko hyvin nykytalvien keskiarvoa. Vielä vuosituhannen alussa keskimääräisenä talvena oli jäätä 40 000 – 50 000 km² enemmän.

Vaikka talvet leutonevat ja jään määrä vähenee, merenkulullisesti talvista ei tule helpompia.

”On jopa päinvastoin: kun pakkasjaksot ja eteläisten ilmavirtausten leudot jaksot talven aikana vuorottelevat, jäät pakkautuvat vaikeakulkuisiksi ahtojääalueiksi tai muodostavat laajoja sohjoalueita”, jääasiantuntija Jouni Vainio korostaa.

Tällaisissa tilanteissa kauppalaivat eivät pärjää omillaan vaan tarvitsevat jäänmurtajien avustusta.

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun päätehtävä on ajantasaisen tiedon tarjoaminen talvimerenkulun tarpeisiin. Jääpalvelun toiminta alkaa loka-marraskuun vaihteessa, ja viimeiset jäätiedotukset annetaan yleensä toukokuun loppupuolella. Kahdesti viikossa päivittyvä jäätilannekartta laaditaan yhteistyössä Ruotsin ilmatieteen laitoksen (SMHI) jääpalvelun kanssa vuoroviikoin.

artikkelin avainsanat:
Ilmatieteen laitos jäätalvi talvi