Ikea
13:10 - 22.03.2021 / viihde / Findance
IKEA ART EVENT -mallisto tutkii taiteen ja toiminnallisuuden rajaa

Voiko taideteos olla toimiva jokapäiväinen esine?

IKEA ART EVENT 2021 -mallisto tutkii taiteen ja toiminnallisuuden rajaa. IKEA on tehnyt tämän malliston kanssa yhteistyötä Daniel Arshamin, Gelchopin, Humans since 1982:n, Sabine Marceliksen ja Stefan Marxin kanssa. Mallisto sisältää kymmenen tuotetta, joita on saatavilla rajattu määrä ja se tulee myyntiin maailmanlaajuisesti IKEA-tavarataloissa ja -verkkokaupassa huhtikuussa 2021.

IKEA on tehnyt vuodesta 2015 lähtien yhteistyötä taiteilijoiden kanssa luodakseen ART EVENT -mallistoja, joissa yhdistyy taiteen ilmaisumuodot eri tyylilajien ja taidemuotojen kautta. Näiden mallistojen tarkoitus on pysynyt samana vuosien saatossa; IKEA pyrkii demokratisoimaan taidetta ja tekemään siitä mahdollista kaikille, kohtuuhintaisesti.

Myös tämän kuudennen IKEA ART EVENT -malliston tavoitteena on tuoda taide mahdollisimman monien ihmisten ulottuville - ja tällä kertaa hämärtää taiteen ja muotoilun välistä rajaa. IKEA kutsui mukaan taiteilijoita erilaisista taustoista ja kulttuureista: Daniel Arshamin New Yorkista, Gelchopin Tokiosta, Humans since 1982:n Tukholmasta, Sabine Marceliksen Rotterdamista ja Stefan Marxin Berliinistä.

"Työskentelemme erilaisten taiteilijoiden kanssa ympäri maailmaa, koska haluamme heijastaa taiteen ja muotoilun monimuotoisuutta", sanoo Henrik Most, IKEA ART EVENT -malliston luova johtaja.

"Haluamme osoittaa, että taiteilijan tai suunnittelijan ei tarvitse pysyä yhdessä lestissä vaan hän voi työskennellä eri aloilla. Tällä uudella trendillä suuri vaikutus nykypäivän taide- ja muotoilukenttään".

Mallisto koostuu kymmenestä kodinsisustusesineestä, jotka tuovat nokkelaa näkökulmaa arkisiin asioihin. Mallistossa nähdään Sabine Marcelisin valaisimet, Daniel Arshamin seinäkello, Gelchopin kuusiokoloavaimen muotoinen valaisin, Stefan Marxin maljakko ja huopa sekä Humans since 1982:n seinäkoriste.

"Jokaisella tämän malliston esineellä on käytännön tehtävä, ja samalla ne ovat taide-esineitä. Perinteinen ajatus siitä, että taide on huippuluokkaa ja muotoilu on osa massakulttuuria, ei yksinkertaisesti ole enää merkityksellinen. Nämä kaksi sopivat erinomaisesti yhteen", Henrik Most sanoo.


Taiteilijat:

Sabine Marcelis
Uudessa-Seelannissa syntynyt ja alankomaissa asuva suunnittelija Sabine Marcelis on innostunut materiaalien ominaisuuksista ja vaikutuksista, joita ne voivat luoda - esimerkiksi hartsi tai lasi vuorovaikutuksessa valon kanssa. Hänen toimintatapansa on prosessilähtöinen ja suunnitelmat syntyvät testaamalla ideoita ja materiaaleja studiossa. Hän suunnittelee niin tuotteita, installaatioita kuin tilateoksiakin, ja hänen tavoitteenaan on luoda taianomaisia kokemuksia kiinnostavan muotoilun kautta.

Daniel Arsham
Daniel Arsham on amerikkalainen taiteilija, jonka työ yhdistää taiteen, arkkitehtuurin ja performanssin. Hänellä on laaja kokemus lavastustuotannosta, muodista, sisustussuunnittelusta ja arkkitehtuurista. Hänen viimeisimmät työnsä tutkivat tulevia sivilisaatioita ja arkeologista rappeutumista. Arsham on newyorkilaisen suunnittelustudio Snarkitecturen perustaja.

Humans since 1982
Bastian Bischoff ja Per Emanuelsson muodostivat Humans since 1982 -kaksikon vuonna 2009 opiskellessaan Göteborgin yliopistossa. He luovat mullistavia arkiesineitä yhdistämällä taidetta ja muotoilua. Kaksikon teokset herättävät kysymyksiä tekniikan kehitystahdista ja sen kaksinaisesta luonteesta sekä kehityksen että tuhon edistäjänä.

Stefan Marx
Stefan Marx on saksalainen taiteilija ja kuvittaja, joka käyttää erottuvaa tyyliään kuvaamaan arkea. Hän inspiroituu erilaisista alakulttuureista, kuten graffiteista ja teknosta ja suunnittelee esimerkiksi rullalautoja, isoja öljymaalauksia ja posliinimaljakoita.

Gelchop
Japanilainen kollektiivinen Gelchop muotoilee uudelleen jokapäiväisiä esineitä yhdistämällä ne erilaisiin elementteihin, jotta niiden toiminta muuttuu. Gelchopin teokset ja tuotteet kannustavat katsomaan asioita eri tavalla, kuin mihin on totuttu.

IKEA ART EVENT -mallisto on saatavilla IKEA Suomen tavaraloista ja verkkokaupasta huhtikuun 2021 lopussa.