Puuppolan Konepalvelu Oy
02:10 - 05.03.2021 / viihde / Findance
Keski-Suomen ELY-keskus ja Puuppolan Konepalvelu Oy pilotoivat uutta asfalttiteiden paikkausmenetelmää

Keski-Suomen ELY-keskus ja Puuppolan Konepalvelu Oy ovat tehneet sopimuksen reikäpaikkausten pilottihankkeesta Keski-Suomen alueella. Pilotissa tehdään reikäpaikkauksia kuluvan talven ja tulevan kevään aikana. Johtoajatuksena on saada kestäviä reikäpaikkauksia nopealla toimenpideajalla kelissä kuin kelissä - myös vaikkapa paukkupakkasilla.

Kuvan kaltaisessa paikkaustyössä etualalla kulkee massa-auto ja takana törmäysvaimentimella varustettu suoja-ajoneuvo. Kuumamassa tehdään massa-auton sekoittimella ja uutta massaa voi tehdä tienpäällä tarpeen mukaan lisää. Paikkausmassa tiivistetään kuumennettuun reikään koneellisesti.

– Tämä paikkausmenetelmä on ainakin osittain korvaajaehdokas talviajan yksittäisten reikien öljysora- ja valuasfalttipaikkauksille. Pilottiurakan aikana saadaan kokemuksia eri työtavoilla ja materiaaleilla tehdyistä paikkauksista, minkä perusteella menetelmälle löytyvät soveltuvat käyttökohteet, ylläpitovastaava Markus Simonen Keski-Suomen ELY-keskuksesta kertoo.

Ensimmäiset kohteet jo tehty

Ensimmäinen testipaikkaus tehtiin maantielle 630 Kuikan lavan suunnalla. Työn aikana pakkasta oli noin -14 astetta. Myös vilkkaammille väylille on jo ennätetty, sillä maantielle 637 Leppävedellä sekä valtatielle 4 Leivonmäellä on tehty yksittäisten reikien paikkausta.

Talvella päällysteet ovat kovilla useasti toistuvan veden jäätymisen ja sulamisen vuoksi. Reikiä voi syntyä hyvin yllättäen ja niiden paikkaaminen kestävästi huonoissa olosuhteissa on ongelmallista.

– Tulemme talven ja kevään aikana tekemään paikkauksia myös hyvin erilaisissa keliolosuhteissa. Niin pääsemme paremmin havainnoimaan paikkausmenetelmän kestävyyttä myös erilaisten säätilojen suhteen, Simonen toteaa.

Katso Puuppolan Konepalvelu Oy:n video paikkausmenetelmästä alla: