Ivan Kmit / Alamy / AOP
04:10 - 08.02.2021 / viihde / Findance
Eläinlääkäri antaa vinkkejä koirien talviulkoiluun - "ei pidä jättää kylmään autoon talvipakkasilla hetkeksikään"

Monet koirat nauttivat ulkoilusta talvipakkasillakin, mutta niiden kylmänsietokyvyissä on eroja. Eläinlääkäri vastaa lemmikinomistajia mietityttäviin kysymyksiin.

Suomen talvi voi tarkoittaa niin räntää ja loskaa kuin paukkupakkasia, jäätä ja lumihankia. Monia lemmikinomistajia askarruttaa, kuinka hyvin karvakaverit kestävät kylmää ja miten niiden tassut ja turkki selviävät talven haasteista.

Eläinlääkäri Bo Vanbeselaere eläintenruokavalmistaja Edgard & Cooperilta kertoo, että koiran kylmänsietokyky riippuu sen iästä, koosta ja rodusta. Pienet ja nuoret eläimet kestävät pakkasta muita heikommin, esimerkiksi pentujen lämmönsäätelykyky ei ole yhtä hyvä kuin aikuisten – toisaalta iäkkäiden koirien karvapeite voi jo olla ohentunut ja verenkierto heikentynyt. Samoin lyhytraajaiset sekä aluskarvattomat tai lyhytkarvaiset rodut palelevat helposti. Hyvin kylmää puolestaan sietävät koirat, joilla on paksu pohjavilla.

Suojaa pakkasen puremilta

Vanbeselaere kehottaa mitoittamaan lenkkien pituudet lemmikin yksilöllisen kylmän kestävyyden mukaan, huomioiden mittarilukemien lisäksi tuulen ja sateen vaikutus.

Lemmikkien palelun merkkejä ovat esimerkiksi vapina, tassujen nostelu tai ylhäällä pitäminen, ontuminen, kyyry asento, istuminen, pään ravistelu sekä hidastunut tai toisaalta rauhaton liikkuminen. Kylmälle arimpia paikkoja ovat korvat, raajat ja hännänpää sekä uroskoirilla kivekset.

– Koirat ovat yksilöitä, joten omistajan kannattaa seurata ja opetella lukemaan lemmikkinsä käytöstä. Kylmä sää kuluttaa lemmikeiltä enemmän energiaa, joten pienet herkut lenkillä tai sen jälkeen voivat nyt myös olla paikallaan, Vanbeselaere vinkkaa.

Paleltunut ruumiinosa voi olla punoittava, sinertävä, aristava tai turvonnut. Vanbeselaeren mukaan paleltumaa ei tulisi hieroa vaan lämmittää sitä varovasti sisätiloissa esimerkiksi lämpimän viltin alla. Jos lemmikki raapii tai nuolee aluetta, se on syytä viedä eläinlääkäriin.

Helpotusta iho-ongelmiin

Koiran turkkia ja ihoa koettelee myös talvikauden kuiva sisäilma, aiheuttaen muun muassa kutinaa ja hilseilyä. Ihon ja turkin kuntoon vaikuttaa oleellisesti ravinto. Talvi-ihon ongelmia voi ehkäistä antamalla lemmikille riittävästi korkealaatuista ravintoa, joka sisältää hyvälaatuisia rasvoja ja öljyjä, kuten välttämättömiä omega-rasvahappoja, sekä aminohappoja, B-vitamiineja ja sinkkiä.

– Joidenkin koirien iho on erittäin herkkä vuodenaikojen ja säätilojen muutoksille ja pienikin muutos ruokavaliossa voi ratkaista ongelman. Lemmikille sopivimmasta ruokavaliosta on hyvä keskustella eläinlääkärin kanssa, varsinkin jos iho-ongelmien syy ei selviä ja oireet ovat pahoja, Vanbeselaere suosittelee.

Koetuksella ovat myös lemmikkien käpälät, joille tiesuola voi aiheuttaa kuivumista ja halkeilua. Pahimmassa tapauksessa tassujaan nuoleva lemmikki voi saada kemikaaleista myrkytyksen. Lisäksi katujen hiekoitussepeli voi vahingoittaa polkuanturoita.

– Tassuihin ja kynsiin tarttuneet lumipaakut on poistettava aina lenkin jälkeen sekä tarvittaessa pestävä ja kuivattava tassut. Ne voi myös suojata tossuilla tai rasvaamalla anturat ennen lenkkiä tassuvahalla tai esimerkiksi vaseliinilla. Kylmänkostealla säällä on kuivattava koko turkki lenkin päätteeksi, Vanbeselaere muistuttaa.

Monta vaaraa talvisäässä

Kylmään autoon koiraa ei pidä talvipakkasilla jättää hetkeksikään, sillä se ei pysty liikkumaan autossa pysyäkseen lämpimänä. Vaarassa ovat myös ulkona vapaana olevat kissat, sillä ne voivat paitsi paleltua myös hakeutua lämmittelemään esimerkiksi autojen konepeltien alle tai renkaiden päälle.

Jäällä liikkuessa Vanbeselaere suosittelee pitämään koirat kytkettynä, sillä vapaasti juoksevat eläimet liukastuvat herkemmin ja voivat saada esimerkiksi lihasrevähtymän tai nivelvamman – heikkoja jäitä unohtamatta. Maltti on valttia myös liukkailla teillä lenkkeillessä.

Säännöllinen liikunta on kuitenkin tärkeää, sillä eläimet yleensä vaistomaisesti lisäävät nauttimiensa kaloreiden määrää kylminä talvikuukausina.

– Jos ulkoilu jää kylmällä säällä vähiin, sekä koiria että kissoja voi aktivoida sisätiloissa. Kissoille mielekästä puuhaa on esimerkiksi kiipeily, koirille erilaiset leikit ja tehtävät, Vanbeselaere ehdottaa.