Onni Tappola
20:10 - 17.01.2021 / musiikki / Findance
"Ottakaamme pyllytys takaisin" - twerkkaus ja punkfolk kohtaavat: Slack Bird - Pyllytä peto

Banjoa, haitaria ja selloa yhdistelevä punkfolk-yhtye Slack Bird tunnetaan ympäri maailmaa kiertävänä kulkuribändinä, joka on saanut sekä kriitikot että yleisön puolelleen.

Jyväskylästä kotoisin oleva porukka soitti vuonna 2018 julkaistun Aleta Au -levyn jälkeen peräti 120 keikkaa yhdeksässä eri maassa, ja jatkoa on tulossa – ainakin levyn muodossa, sillä yhtyeen kolmas albumi Hämärään ilmestyy ensi kuussa.

Nyt levyltä on julkaistu single Pyllytä peto, joka pohjaa vahvasti suomalaisiin kansanperinteisiin.

- Entisaikaan Suomessa uskottiin, että kaikilla elävillä olennoilla on sisäinen voima, väki. Kaikista voimakkain väki oli naisella, varsinkin vanhemmilla synnyttäneillä naisilla. Naisen väki kumpusi sukupuolielimistä, ja se oli niin kutsuttu vitun väki. Se oli niin mahtava voima, että sillä pystyi karkottamaan uhkia kuten petoja, varsinkin karhuja, pois esimerkiksi karjan kimpusta. Käytännössä jos karhu tuli vastaan, piti vetää hame korviin ja pyllistää karhulle näyttäen koko alaosasto, Slack Birdin laulaja ja lauluntekijä Dave Klas selittää ja jatkaa:

- Tätä kutsuttiin pyllyttämiseksi. Nämä pyllyttäjät olivat ihan ammattikunta ja heille maksettiin, jotta he tulisivat pyllyttämään pellonlaidalle joka ilmansuuntaan. Tästä ei ole edes kovin kauan aikaa, ja vieläkin jossain Karjalassa elää vanhoja mummoja, jotka ovat joskus pyllyttäneet.

Mukaansatempaava Pyllytä peto -single sai seurakseen myös naisen "väkeä" kunnioittavan musiikkivideon, jonka on ohjannut Onni Tappola.

- Pyllyttäminen on mielenkiintoinen perinne etenkin siksi, koska usein vanhat uskomukset ympäri maailman ovat sangen misogynistisia. Pyllyttämisen feministinen aspekti inspiroi mua alun perin tekemään Pyllytä peto -biisin. Oon myös fiiliksissä, että saatiin mukaan asialle vihkiytyneitä ihmisiä kuten virallinen stipendipyllyttäjä Johanna "Jorma" Kinanen ja mahtavat twerkkaajat Awa Sowe, Alexandra Ässä ja Assia. Vaikka twerk ei ole pyllyttämistä eikä pyllyttäminen twerkkaamista, pyllyttämisessä ja useissa afrikkalaisissa tanssiperinteissä, joihin twerkkaaminenkin juureutuu, ilmenee ajatus ihmisen synnytyselinten erityisestä voimasta. Twerk tuo myös osaltaan liikettä tuohon videoon. Kyseessä on kuitenkin bailausbiisi ja pyllyttäminen itsessään on vakavaa peppu pystyssä pönöttämistä. Ja kun petojen pyllyttämisestä on kyse, niin onneksemme löydettiin läheisestä metsästä kolme hyvin yhteistyökykyistä karhua, jotka suostuivat uhraamaan itsensä taiteen alttarilla, Klas toteaa ja julistaa vielä lopuksi:

- Ottakaamme pyllytys takaisin ja pyllyttäkäämme patriarkaatti helvettiin! Sitä paitsi onhan perseet hieno asia; niiden ansiosta ihmiset pystyy kulkemaan pystyasennossa, ja tuo pystyasennossa käppäily on silottanut lajimme tietä maailmanherruuteen. Toisaalta se on aika huono juttu maapallolle.

Katso Pyllytä peto -musiikkivideo alla: