Barcroft Media / AOP
10:10 - 20.06.2020 / viihde / Markku Leppilampi
Uusi arvio elämästä galaksissamme - melko tyhjältä vaikuttaa

Cnet kertoo [lähde] uudesta arviosta elämästä Linnunradan galaksissa.

Tähtieteilijät Tom Westby ja Christophe Conselice tekivät analyysin, joka perustuu Draken yhtälöön. Kaava on perua vuodelta 1962, jolloin Frank Drake arvioi kuinka monta planeettaa galaksissamme voisi sisältää elämää.

Yhtälössä on huomioitu useita tekijöitä, kuten Auringon kaltaisten tähtien yleisyys sekä monenko sellaisen ympärillä on planeettoja - ja kuinka usein elämä voisi kehittyä tarpeeksi älykkääksi, jotta sen voisi havaita. Kaava on kuitenkin Cnetin mukaan ratkaisematon, sillä ei ole tiedossa, kuinka pitkän ajanjakson ajan vieraat sivilisaatiot ovat keskimäärin havaittavissa.

Tähtitieteilijä Westby kertoo, että heidän kaavassaan tiettyjä oletuksia on yksinkertaistettu, jotta sivilisaatioiden määrästä saataisiin vankka arvio. Westby ja Conselice muun muassa olettivat arviossaan, että elämä toisella planeetalla syntyy samalla tavalla kuin Maassa.

He arvioivat myös, että planeetan on oltava olemassa noin viiden miljardin vuoden ajan elinkelpoisella vyöhykkeellä, ennen kuin se voi kehittää maailmankaikkeuden kautta kommunikointiin kykenevää älykästä elämää.

Kaksikko kutsuu omaa yhtälöään CETI-yhtälöksi ja sen avulla saatiin tulokseksi, että Linnunradalla voisi olla Westbyn ja Conselicen mukaan vähintään kahdeksan sivilisaatiota. Se on lähellä kuuluisan tähtitieteilijän Carl Saganin kymmenen planeetan arviota, joka perustuu Draken yhtälöön.

Mahdolliset sivilisaatiot ovat ainakin 7000 valovuoden päässä, joten heihin on melkeinpä mahdotonta ottaa yhteyttä.

artikkelin avainsanat:
avaruus tiede ufot