Isabel Andersson
12:10 - 08.06.2020 / viihde / Findance
Parhaan ystävänsä menettänyt Sana - "Mietin millaista elämä olisi, jos hän olisi täällä"

Kesäkuun kahdeksas vuonna 2016 alkoi surullisissa merkeissä, kun oululaisartisti Sana sai kuulla parhaan ystävänsä kuolleen.

"Ensin tuli se epäusko, sitten lohduton itku.", Sana muistelee. Sana oli lopettanut edelliskesänä alkoholin käytön todettuaan sen ongelmaksi. Kuolinuutisen jälkeen ajatukset kuitenkin harhailivat. "Silloin oli se hetki, kun mietin, että nyt mä korkkaan. Nyt mä juon, koska millään ei ole enää mitään väliä." Sana sai kuitenkin pidettyä korkin kiinni ajatellen, ettei se toisi ystäväänsä takaisin tai parantaisi jo ennestään kamalaa olotilaa.

"Piti järjestellä paljon asioita. Piti pysyä skarppina sen kaiken keskellä. Välillä mietin mistä sain voimaa siihen.", Sana huokaa. "Kun sitten tuli se päivä, että näimme hänet, sitä vaan kokoajan odotti, että avaa nyt ne silmät. Että kyllä ne aukeaa. Mutta ei ne enää tietenkään auenneet. Se teki kaikesta lopullisempaa."

Kun juoksevat asiat oli hoidettu, artisti halusi purkaa ajatuksiaan. Mikä onkaan parempi keino kuin musiikki. "Kirjoitin kaiken ylös, kaiken sen ajatusvirran, kaikki ne kysymykset. Itkin ja kirjoitin.", Sana muistelee. Kun tekstiä oli kappaleen verran, syntyi ajatus sen äänittämisestä. "Pyysin kaverilta pianobiitin ja ajattelin, että nyt räppään nää tekstit tähän, että saan ne ulos mun sisältä. Ainahan mä mikille oon purkanut mun tunteet."

Sana äänitti kappaleen kotistudiollaan niin monesti uudestaan, että sai sen yhdellä otolla, itkemättä nauhalle. "Ja siinä se oli, mun terapiabiisi."

Sana soitti tuotoksensa muutamille kuolleen ystävänsä läheisille. "Sieltä tuli kommenttia, että se pitäisi viedä maaliin. Olin vähän vastahakoinen." Sana kuitenkin päätti tehdä kappaleen loppuun.

"Ystäväni toivoi monesti, että tekisin Maya Paakkarin kanssa kappaleen. En tuntenut häntä, mutta oli selvää, että hänet oli saatava fiittiin.", Sana kertoo. Sanan mukaan siitä alkoi useita päiviä kestänyt jahti, kun rokkikuningatar vältteli tietoisesti räppärin yhteydenottoja.

"Se kissa-hiiri-leikki vähän naurattaa jälkikäteen. Maya sanoi miettineensä, ettei ikinä lähtisi räppibiisiin.", Sana nauraa. Lopulta kun Paakkari tavoitettiin, hän kuunteli demon ja rakastui siihen. "Ei aikaakaan, kun Maya oli jo mun kotistudiolla äänittämässä."

Haava julkaistiin musiikkivideon kera syksyllä 2016. Se sai isoa suosiota osakseen ja sitä tituleerattiin vuoden koskettavimpana rap-kappaleena. "Oli siinä varjopuolensa. Sain palautetta kuinka rahastan kuolleen ystäväni nimellä ja kuinka itsekäs olen. Ihmiset eivät ymmärtäneet, kuinka kova paikka kappaleen julkaisu mulle oli.", Sana suree. "Se oli mun terapiabiisi, ei sen pitänyt alkujaan päätyä muille."

Haavasta tuli nopeasti Sanan suosituin kappale ja se avasi uusia ovia. Palautevyöry yllätti - niin monet löysivät siitä voimaa oman surunsa keskelle. "Toivoin vain, että ystäväni näkisi sen."

Kolme vuotta myöhemmin Sana teki yllättävän ratkaisun ja halusi avata kappaleen uudelleen. "Jäin miettimään, että jotain siitä puuttui. Halusin täydellisen biisin ystäväni muistolle ja siksi teimme uuden tuottajani kanssa siitä Haava 2.0 -version.", Sana kertoo.

Haava 2.0 julkaistiin kesäkuun alussa 2019. "Monet pitivät alkuperäisestä versiosta enemmän, mutta joillain kolahti uusi. En oikeastaan välittänyt siitä, ei sillä ollut mitään merkitystä, sillä tein päivitetyn version itselleni. Se oli mun tapa viedä asia loppuun."

Sanan parhaan ystävän kuolemasta on tänään tasan neljä vuotta. Artisti kirjoitti Facebook-sivulleen koskettavan tekstin: "Tasan neljä vuotta sitten mun pieni maailma romahti. Mietin monesti millasta elämä ois ollut, jos et ois lähtenyt. Toivon, että näet mut. Toivon, että oot ylpee musta. Antaisin mitä vaan, et saisin sut takas. Rakastan sua aina, mut en pystyny enempään."

Katso alla Haava-musiikkivideo sekä kuuntele 2.0-versio Spotifyssa:

Junttiräp ansaitsee oman Spotify-soittolistansa! - Spekti-uutuus Tirehtööri, vanha Portion Boys, Petri Nygård, Pasi ja Anssi, Teflon Brothers... Klikkaa soittolistaan ja tallenna!

artikkelin avainsanat:
Maya Paakkari Sana


Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!