Juha Soininen
14:10 - 09.01.2020 / musiikki / Findance
YSÄRI: Haastattelussa Juha Soininen, mies Move Your Body: Rajaton eurodance -kirjan takana

Findancen kaikki YSÄRI-osion uutiset löydät täältä.

Juha Soininen on kirjoittanut tietokirjan 90-luvulla suosioon nousseesta eurodance-musiikista.

Suurimmaksi osaksi sekä suomalaisten että ulkomaisten alan nimien haastatteluista koostuva Move Your Body: Rajaton eurodance -kirja on nyt ostettavissa täältä.

Findance tavoitti Juha Soinisen haastatteluun!

Mistä lähti idea luoda kirja eurodancesta?

Ideaa olen kypsytellyt jo pidemmän aikaa. Aikaisempia vuosikymmeniä ja muita tanssimusiikin genrejä on tutkittu ja niistä on kirjoitettu, mutta eurodance on suosiostaan huolimatta tippunut historiankirjoituksen väliin. Maailmalla genrestä on kirjoitettu hajanaisesti, mutta yksikään kirja ei ole keskittynyt pelkästään klassiseen eurodanceen, joka oli vallalla 1992-1996. Kirjoittamalla kirjan haluan osoittaa kunnioitukseni eurodancella ja sen tekijöille, jotka muodostivat soundtrackin omalle nuoruudelleni.

Lisäksi etenkin Suomessa tuntuu, että jokainen rokkari on saanut oman kirjan, niin eikö kokonainen musiikkigenre sen myös ansaitse?

Kirja sisältää paljon haastatteluita, oliko vaikea saada yhteyttä artisteihin ja tuottajiin? Lähtivätkö he mielellään mukaan?

Alun perin ajattelin tehdä kirjan ilman haastatteluja, eräänlaisen tietopaketin eurodancesta ja sen tekijöistä. Sitten aloin miettimään, että haastatteluista saisi hyvää lähdemateriaalia. Lähdin varovaisesti kyselemään kiinnostusta osallistua kirjaani vähemmän tunnetuilta artisteilta kuten Press Twicen Luca Garganolta ja mitä enemmän myöntäviä vastauksia sain, niin itsetunto kasvoi ja aloin myös kokeilemaan isompia nimiä. Ensimmäisten joukossa oli mm. Italian eurodance-tuottaja Robyx, jonka namedroppaus auttoi taas saamaan uusia haastateltavia.

Kieltämättä hieman oli turhauttavaa, kun joidenkin kohdalla alkuinnostuksen jälkeen vastauksia ei ikinä saapunutkaan. Alkukontaktin saatuani moni isompikin nimi jäi kirjasta pois, koska ilmeisesti työ- yms. kiireet veivät huomion pois projektistani. Parissa tapauksessa vastaanotto oli hyytävä, en nyt ala nimiä mainitsemaan kuitenkaan ;-) Mutta suurin osa oli täysillä mukana.

Kontaktien tekeminen oli haastavaa, koska suurin osa tapahtui netin välityksellä. Pari haastattelua suoritin puhelimitse. Snapin Thea Austinin olisin mielelläni halunnut kirjaan mukaan, mutta aikaa videochatillemme ei vain löytynyt aikaerosta johtuen.

Oliko joku haastattelu tai kontaktin saaminen erityisen palkitseva?

Päällimmäisenä tulee mieleen Taikapeilin tuottaja Kristian Maukonen, joka oli mukavan avoin ja ymmärsi kirjan tarkoituksen ja merkityksen. Myös Pandoran tuottaja Peter Johansson ja Maxx ovat olleet erityisen innostuneita projektista.

Mitkä olivat omat suosikkisi aikanaan ja nyt?

90-luvulla ulkomaan suosikkejani olivat Cappella (plus kaikki muut Bortolottin tuotannot), DJ Bobo, Pandora, Maxx, Basic Element, E-rotic, 2 Unlimited, Masterboy, mutta myös tuntemattomammat nimet kuten Flexx ja West Inc. Suomalaisista eniten pidin Aikakoneesta, Waldo's Peoplesta sekä Taikapeilistä. Nykyään nuo samat edellä mainitut ovat yhä suosikkejani.

Myös uusia fanituksen kohteita on tullut lisää, erityisesti tätä kirjaa tehdessä, mm. Space Master. Pidän myös DMN Recordsin tuotannosta, he ovat onnistuneet haalimaan labelilleen monta ysäriartistia ja tuottavat näiden ja myös uusien artistien kanssa autenttisen kuuloista eurodancea.

Mikä on eurodancen tila Suomessa?

Kuten myös kirjassani tulee ilmi, mielestäni suomalaisten eurodancen fanitus on pääosin ironista. Pari julkisuudessa esiintynyttä henkilöä ovat halunneet personoitua eurodance-faneiksi, mutta puhuvat genrestä kuitenkin hymy suupielessä vahvistaen ihmisten mielikuvia genren keveydestä ja humoristisuudesta. Erityisesti Suomessa eurolla on huumorimusiikin maine ja itse olen tällä kirjalla halunnut lähteä murentamaan tätä mielikuvaa. Tiedän kuitenkin, että Suomessakin riittää faneja, jotka ottavat tämän musiikin vakavasti, intohimolla ja pintaa syvemmältä. Mielestäni kuitenkin muualla maailmassa fanitus on vakavampaa kuin Suomessa.

Ne viime vuosien suomalaisten biisit, jotka ovat yrittäneet olla eurodancea, ovat kuitenkin olleet aikoinaan Cascadan suosituksi tekemää hands up / hard trancea, joilla ei vokaaleita lukuun ottamatta ole mitään tekemistä aidon euron kanssa.

Kirjasta on tulossa myös englanninkielinen versio, johon Soininen tulee haalimaan lisää haastatteluja.

Move Your Body: Rajaton eurodance -kirjan voit tilata täältä.

Katsopa vielä Suomen paras bilelista Spotifyssa - lupaamme parhaat bileet! Klikkaa soittolistaan ja tallenna!

artikkelin avainsanat:
eurodance Juha Soininen kirjat ysäri


Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!