Mari Mansikkamäki / Visual Friday
08:10 - 11.12.2019 / musiikki / Findance
Esson baariin -hitistä tuttu Poju kertoo suosikkibiisinsä synnystä ja ryöpyttää musiikkibisnestä kovin sanoin: ”sopupeliä”

Poju ei arvannut vuonna 2017, millaisen kestohitin hän oli juuri viimeistellyt. Pojua ei nähdä suurilla festivaaleilla eikä hän kerää radiosoittoa, mutta silti hän on villinnyt kansan: Esson baariin on soinut Spotifyssa lähes 11 miljoonaa kertaa. Moni saattoi kuitenkin hieraista silmiään katsellessaan Spotifyn tämän vuoden soitetuimpia biisejä: kaksi vuotta sitten ilmestynyt Esson baariin ylsi koko vuoden tilastoissa 50 kuunnelluimman kappaleen joukkoon Suomessa.

Findance tavoitti Pojun kommentoimaan Esson baariin -hitin menestystä.

- Olihan se aluksi aikamoinen WOW, mutta olen koko ajan kartalla siitä, miten paljon ihmiset kuuntelevat Pojun musaa. Ja niin pitääkin olla, jos arvostaa omaa työtään - ilman sitä et voi kehittyä.

- Esson baariin julkaistiin elokuun lopussa 2017 - tein tekstin istuessani lohijoella Norjassa, kun muut kalastivat. Ei mennyt hukkaan istuskelu, Poju naureskelee.

- Palattuani kotiin kaikki oli ihan auki tuotannon suhteen, mutta hajulla olin, että minkälainen siitä tulee ja niin siitä sitten tuli ihan kiva ralli. Ensin lähetin kappaleen yhden ohjelmatoimistoni edustajalle ja hän sanoi heti, tästä tulee iso biisi. En uskonut, mutta nyt on kai pakko uskoa, koska on Spotifyn vuoden 2019 soitetuimmat -listalla ja sinne ei joka poika ja tyttö pääse, joka tekee kaiken itse ja tukena pari luottoihmistä ja Suomen kansa, joten iso kiitos tästä suomalaiset musankuuntelijat.

Kansa siis tykkää, miksei Poju sitten soi radioissa? Poju esittää näkemyksensä:

- Eipä ole Poju juuri soinut radioiden suppeilla soittolistoilla, mutta sehän vain kertoo siitä, että peli on hyväveliverkoston sisäistä touhua. Ja miten joku biisi nousee päivässä Spotifyn Suomen top 50 -listalle? No, siellä on isojen levy-yhtiöiden lanseeraamat tubettajat / julkisuudenhenkilöt ja kun tulee käsky, että voitko jakaa tän biisilinkin, hupsista ollaankin päivässä Top 50 -listalla. Keikkajärjestäjille uskotellaan, että tämä on kuuma artisti, mutta siellä ne kiikkuu pari viikkoa max top 50 -listalla ja sit häipyy 100 kuunnelluimman biisin tuolle puolen hupsista keikkaa. Tässä piilee se vaara, että monelta keikka- ja festarijärjestäjältä jää ilta tappiolle, kun peilataan epärehellisiin striimauksiin ja radiosoittoihin.

- Urheilussakin pelataan pelit rehellisesti. Joku on sarjan ykkönen ja toinen nelonen, mutta jos sarjataulukkoa aletaan säätämään, kyse on sopupelistä ja nämä samat säännöt pitäisi olla myös musiikissa ja niin kuin kaikessa muussakin elämässä, Poju tuumii.

- 20 vuotta tien päällä olleena olen nähnyt musiikin eri ilmiöt, joten uskallan ja tiedän mistä puhun. Mulle vinkin antoi aikanaan Sony Musicin Timi Laukkanen, kun istuin hänen toimistossa ja hän piirsi paperille ympyrän ja kysyi, että mikä tämä on? En osannut vastata muuta kuin ympyrä. Hän sanoi, että tämä on massaa täällä ympyrän sisällä ja alkoi piirtää nuolia ulos siltä, siis joitakin harvoja nuolia. Sen jälkeen hän sanoi, että jos pääset täältä massan seasta pois, joko ihastuttaa tai vihastuttaa kansaa... SINUT ON HUOMATTU!

Poju haluaa lähettää viestin kuuntelijoilleen:

- Olen muusikko / lauluntekijä suurella sydämellä ja tärkein asia on tarjota suomalaisille hymy huulille ja iloa elämään!

artikkelin avainsanat:
Esson baariin Poju