futureimagebank
19:33 - 04.07.2013 / viihde / OR
Kuin scifiä: aivojen hakkerointi pian todellisuutta?

Livescience.com [lähde] raportoi mielenkiintoisesta TV-sarjan jaksosta Science Channelilla. Morgan Freemanin juontaman Through the Wormhole-sarjan eilen esitetyssä jaksossa käytiin läpi teknologiaa, jonka avulla voidaan lukea ihmisten ajatuksia ja jopa istuttaa uusia.

- Elämme tiedon maailmassa. Jo lähiaikoina voi käydä niin, etteivät kaikista syvimmät ajatuksemme olekaan omiamme, Freeman kertoo.

Psykologi Marc Salem käyttää harjaantuneita taitojaan jopa pokerinpelaajien senhetkisten korttien arvaamiseen, ja ihmisten eleiden tarkkailun ohella avuksi voidaan ottaa myös päänahkaan kytkettävät anturit, jotka tarkkailevat kohteen aivotoimintaa. Aivotoiminta kohdistuu eri alueisiin sen mukaan, minkälaisia kuvia kohdehenkilölle näytetään.

Kiinnostava kysymys kuuluukin: jos ajatuksia voidaan saattaa luettavaan muotoon, voitaisiinko niitä myös muunnella?

Ajatuksiin vaikuttaminen innostaa myös suunnittelemaan kaupallisia sovelluksia, kuten laitteen, joka auttaa esimerkiksi urheilijoilla ja esiintyjillä ilmenevän flow-tilan paikallistamiseen ja siihen pääsemiseen. Toinen kiinnostava mahdollisuus olisi uusien taitojen oppiminen silmänräpäyksessä, kun aloittelijasta voitaisiin tehdä halutun alan asiantuntija.

Hakkerointi voitaisiin suorittaa esimerkiksi lähettämällä tietynlaisia haju- ja äänisignaaleja kohteelle, vaikkapa tämän nukkuessa. Tel Avivin yliopistossa tätä metodia on tutkittu mm. kuorsauksen estämisessä. Hajujen käyttö on myös huomaamatonta, sillä niiden signaalit pääsevät aivoihin tiedostamattomasti.

Mutta entäs tämän kaiken väärinkäyttö... Pelottavatko tulevaisuuden tekniikan luomat mahdollisuudet?

artikkelin avainsanat:
Morgan Freeman tiede