17:09 - 23.11.2005 / / Findance
Tiktak myi kultaa ennakkoon

Tiktakin uusi, tänään julkaistava, Myrskyn edellä –albumi jatkaa edellisen, vuonna 2003 julkaistun Ympyrää-albumin viitoittamaa tietä. Albumi on myynyt jo ennakkoon kultalevyyn oikeuttavan 15 000 kappaleen myydyn rajan. Tiktakin suosiossa ei hiipumisen merkkejä näy. Vuonna 1999 levytysuransa aloittaneen bändin yhteenlaskettu levymyyntimäärä on jo ylittänyt 300.000 kpl. Kaikki edelliset albumit ovat tupla- ja triplaplatinalukemissa ja Tiktakista on tullut keikkasuosikki, jonka kiertuekalenteri täyttyy hitinmakuisten ja rokkaavien keikkojen ansiosta aina vuodeksi eteenpäin.

Uuden albumin biisit rokkaavat samaan malliin kuin parhaimmillaan Tiktakin loppuunmyydyillä keikoilla. Riskejä ei uudella albumilla olla vältelty, vaan mukana on myös rohkeita tyylilajivalintoja ja musiikillisia helmiä. Albumin päälinjana on paitsi energinen ja kulkeva meininki, myös tummanpuhuva ja ajoittain uhkaava tunnelma. Sanoituksellisesti Myrskyn edellä on aikamoinen harppaus eteenpäin. Tällä kertaa Petra osallistui sanoitusten tekemiseen aiempaa enemmän, miettien ja kehitellen etukäteen biiseihin mielenkiintoisia tarinoita, jotka saivat konkreettisen muodon suurelta osin naislyyrikoiden voimin. Morgan Wuornos - ja Johanna Havu –nimimerkkien taakse jättäytyvät sanoittajattaret pääsivät Petran kanssa hienosti samalle aaltopituudelle ja lopputuloksena syntyivät sanat kappaleisiin Sankaritar, Muututaan, Paha sana, Samantekevää ja Miten onni korjataan.

Huhtikuussa 2005, juuri ennen keikkakesän alkua, Tiktak aloitti Inkfish-studiossa uuden albumin äänitykset neljällä biisillä: Sankaritar, Yksin ja irrallaan, Poltettu maa ja Siivet. Keikka-aikataulun osoittauduttua vähän turhankin tiiviiksi päätti bändi pitää alkusyksystä taukoa keikoilta ja käyttää hengähdystauon tehokkaasti albumin äänityksiin. Jotain muuta –albumilla alkanut yhteistyö äänittäjä-tuottaja-miksaaja-säveltäjä Teropekka Virtasen (mm. Heilutaan-hitin säveltäjä/tuottaja) kanssa sai uudella levyllä jatkoa kolmen biisin tuotannon verran. Ympyrää-albumille mm. Tänä yönä taivaaseen –biisin tuottanut Rake kantoi suurimman studiotuotantovastuun uudella levyllä; hän tuotti kaiken kaikkiaan viisi kappaletta ja oli mukana myös kolmen biisin sävellyspuuhissa. Myrskyn edellä -albumin ensimmäinen single, Sankaritar, on Raken sävellys ja tuotannollinen taidonnäyte. Äänitysperiodin tiivistyttyä syys-lokakuulle 2005, tuottajavastuuta saatiin jakamaan myös Antti ‘Letku’ Lehtinen, tuttu mies mm. Ultra Brasta, Don Huonoista, SMG:stä sekä edellisen albumin Ympyrää-biisin tuottajan pallilta. Albumin neljäs tuottaja on kunnostautunut Tiktak-ympyröissä aiemmin sinkkuhitin tekijänä. Vuosi sitten julkaistun, Emma-palkitun Hei me soitetaan …oikeesti! -dvd:n veturina toimineen Rannaton-singlen säveltäjä/sanoittaja Okko Laru (Hector, Olavi Uusivirta) tuotti Myrskyn edellä –levylle kaksi biisiä. Toinen niistä on Joonathan ja Edu Kettusen (= poika ja isä) eeppinen Kuka vaan ja toinen Okon oma biisi Viimeisen kerran.

Kuten aiemmillekin levyille, myös tälle albumille päätyi viime hetkellä yllättävä biisi; loppusuoralla haluttiin ottaa tietoinen riski ja kokeilla biisin tekemistä ’sokkona’. Tuuli soitti rummut Antti ’Letku’ Lehtisen tuottamana biisiin, jota ei rumpusession koittaessa vielä oltu edes sävelletty! Letkun vision mukaan saatiin kuitenkin hyvät rumpuotot taltioitua ja sen pohjalta Letkun oli hyvä lähteä tekemään biisiä, joka sai myöhemmin nimekseen ’Kaikki hyvin’. Bändi soitti omat osuutensa biisiin kukin eri studiossa eri päivinä ja viimeisenä Petra lauloi omat osuutensa tyylillä, jota on totuttu yleensä kuulemaan Tiktakia hieman rokimmeilta artisteilta.

Albumin musiikillisen tuotannon ollessa loppusuoralla luotiin levylle visuaalista ilmettä uusien tekijöiden kanssa. Linjaksi otettiin tummasävyinen sarjakuva / action-leffa –maailma. Bändin itsensä ideoimia yksittäiskuvia otettiin kahden päivän ajan ‘ympäri Etelä-Suomea’ ison kuvausryhmän voimin. Valokuvaajana toimi Jere Hietala ja graafikko/ad-vastuun kantoivat Rähinä Records –ympyröistä tutut Markku Wettenranta ja Markus Wennerström. Vauhdikas ja hauska Sankaritar-video kuvattiin Helsingissä Stockholm Diskotekissä yhden päivän aikana. Ohjaajan pestin sai enimmäkseen kansainvälisissä ympyröissä töitä tehnyt Marko Mäkilaakso, jonka leipälaji on ‘ jenkki-b-movie’t’. Hän on ohjannut myös Suomessa mm. Uniklubin Huomenna-videon.

Sankaritar-single lähti soimaan radioissa todella nopeasti heti albumin valmistuttua ja nousi Music Control –listalle 15.11. suoraan sijalle 4, oltuaan sitä ennen parin viikon ajan mm. YleX:n Himotuimmat-listan sijalla 3. Sankaritar julkaistiin kaupallisesti ainoastaan NetAnttilassa, jonka ykköseksi biisi nousi välittömästi julkaisunsa jälkeen.

artikkelin avainsanat:
Tiktak