
Vanhempana jokainen haluaa lapselleen parasta. On kuitenkin yllättävää, kuinka moni yleinen kasvatuskäytäntö voikin pitkällä aikavälillä estää lapsen henkisen vahvuuden kehittymistä.
Psykologian asiantuntijat varoittavat Your Tangon mukaan erityisesti viidestä tavasta, joita vanhempien tulisi välttää, mikäli he haluavat kasvattaa itsenäisiä ja henkisesti vahvoja lapsia.
1. Vastaat jokaiseen lapsen kysymykseen
Lapset ovat luonnostaan uteliaita, ja vanhempien yleinen tapa on vastata heidän lukuisiin kysymyksiinsä parhaansa mukaan. Tämä saattaa kuitenkin estää lapsia kehittämästä omia ajattelutaitojaan.
Sen sijaan, että annat valmiin vastauksen, kysy lapselta: "Mitä mieltä itse olet?" tai "Miten voisit selvittää vastauksen?" Näin opit auttamaan häntä kehittämään ongelmanratkaisutaitoja ja luovaa ajattelua. Tämä prosessi vahvistaa lapsen kykyä ajatella itsenäisesti ja hyväksyä epävarmuutta, mikä on tärkeä osa henkistä vahvuutta.
2. Olet ylisuojeleva etkä anna lapsen ottaa riskejä
Lapsen suojeleminen vaaroilta on luonnollista, mutta jatkuva "helikopterivanhemmuus" voi estää lasta oppimasta itsenäisyyttä ja kehon hallintaa. Tutkija Ellen Sandseterin mukaan lapset, jotka saavat tutkia ympäristöään vapaasti ja kokea pieniä haavereita ennen yhdeksän vuoden ikää, ovat aikuisina vähemmän alttiita ahdistukselle ja pelkotiloille.
Anna lapsen kiivetä, juosta ja tutkia omassa tahdissaan. Vaarattomien virheiden tekeminen on osa oppimisprosessia, joka vahvistaa lapsen itseluottamusta ja auttaa häntä käsittelemään haasteita myöhemmin elämässä.
3. Autat liikaa lapsen läksyissä
Moni vanhempi auttaa mielellään lapsiaan läksyissä, mutta jatkuva avustaminen voi heikentää lapsen itseluottamusta ja opettaa, että hän ei selviä haasteista ilman apua. Tämä voi myös vähentää lapsen motivaatiota oppia ja kehittää ongelmanratkaisutaitoja.
Sen sijaan, että teet läksyt lapsen puolesta, keskustele hänen kanssaan oppimastaan ja etsi yhdessä mielenkiintoisia tapoja laajentaa hänen tietämystään koulun ulkopuolella, kuten museoiden, pelien tai kirjojen avulla.
Yhteenveto: Tue itsenäisyyttä ja ongelmanratkaisukykyä
Vanhempana on tärkeää rohkaista lasta ajattelemaan itse, kokeilemaan ja tekemään virheitä. Näin hänestä kasvaa itsenäinen, vastuuntuntoinen ja henkisesti vahva aikuinen. Vältä ylisuojelevuutta ja anna lapsellesi tilaa oppia ja kasvaa omassa tahdissaan.