Suomalaiset ostavat yhä useammin joululahjoja verkkokaupoista, mutta erityisesti Temu ja muut aasialaiset halpakaupat herättävät ristiriitaisia tunteita. Uusien kyselytutkimusten mukaan joka kymmenes suomalainen aikoo hankkia lahjoja Temusta, mutta laadun ja kestävyyden puute mietityttävät monia.
Torin marraskuussa teettämän kyselyn mukaan 9 % suomalaisista aikoo hankkia joululahjoja Temusta tänä vuonna, kun vastaava luku oli viime vuonna 7 %. Temun houkuttelevuus perustuu edullisiin hintoihin, mikä on erityisen tärkeää nykyisessä taloustilanteessa.
"Suomalaisista yli puolet kokee Temun niin heikkolaatuiseksi, ettei sitä voi antaa lahjaksi. Se on yleisin syy olla tilaamatta rihkamaa Aasiasta. Toiseksi yleisin syy on se, että tilaamisen koetaan tukevan Kiinaa, eikä sitä haluta tehdä. Kolmanneksi yleisin syy on tuoteturvallisuuden olemattomuus. 40 prosenttia suomalaisista pelkää Temun tuotteissa olevia kemikaaleja", kertoo Torin johtaja Jenni Tuomisto.
Käytetty tavara vaihtoehtona kertakäyttökulttuurille
Kestävän kulutuksen kannattajat kääntyvät yhä enemmän käytetyn tavaran puoleen. Tutkimuksen mukaan 71 % suomalaisista on lisännyt kiinnostustaan käytetyn tavaran ostamiseen.
"Käytetyn tavaran kauppa ja ultrahalpa rihkamakauppa ovat megatrendien kaksi ääripäätä, jotka ovat nyt meneillään samanaikaisesti", Tuomisto painottaa.
Torin mukaan vain 4 % käytettyä tavaraa myyneistä suomalaisista on myynyt eteenpäin Temun tuotteita, mikä kertoo niiden lyhyestä käyttöiästä.
Kiinalaisten pakettien määrä kasvanut räjähdysmäisesti
Suomeen tilattujen kiinalaisten pakettien määrä on kasvanut huimasti. Tullin tilastojen mukaan tammi–lokakuussa 2024 Suomeen saapui 22,7 miljoonaa alle 150 euron arvoista tavaraerää Kiinasta, kun viime vuonna määrä oli vain 1,7 miljoonaa. Tämä tarkoittaa, että jokaiseen suomalaiseen kotitalouteen on saapunut keskimäärin seitsemän pakettia.
"Jokaiseen suomalaiseen kotitalouteen on tullut tänä vuonna keskimäärin 7 pakettia Kiinasta. Eli kun minulle on tullut nolla, jollekulle on tullut 14. Kiinan osuus alle 150 euron arvoisista Suomeen tulleista tavaraeristä oli tammi–lokakuussa lähes 98 prosenttia", Tuomisto muistuttaa.
Eri ikäryhmien ja alueiden ostokäyttäytymisessä eroja
- Eniten tilaavat 40–49-vuotiaat: Tämä ikäryhmä käyttää verkkokauppoihin keskimäärin 260 euroa joululahjoihin.
- Uusimaalaiset tilaavat eniten Temusta: Joka kymmenes uusimaalainen hankkii joululahjoja aasialaisista verkkokaupoista.
- Sukupuolten välillä eroja: Miehet ovat alttiimpia mainonnan ja tuttavapiirin vaikutuksille, kun taas naiset painottavat hintaa ja kätevyyttä.
Kuluttajien valinnat jakautuvat
Nykyinen taloustilanne ohjaa kuluttajia kahteen suuntaan: toiset suosivat halpoja aasialaisia verkkokauppoja, kun taas toiset etsivät pitkäikäisiä käytettyjä tavaroita säästääkseen rahaa ja ympäristöä.
Kestävyyden korostaminen ja kulutustottumusten muuttaminen ovat avainasemassa, kun kuluttajat pohtivat lahjahankintojaan tänä jouluna.