Vaikka monilla liikunta- ja kulttuurieduilla on vuoden loppuun sidottu käyttöaika, tämä ei ole pakollinen käytäntö, vaan riippuu työnantajan ja palveluntarjoajan päätöksestä.
Edenredin toimitusjohtaja Petteri Poutiainen muistuttaa, että liikunta- ja kulttuuriedun käyttöajan voi työnantaja määrittää pidemmäksi kuin kalenterivuosi. Verohallinnon säädösten mukaan edun verovapaa käyttö voi jatkua esimerkiksi lokakuusta kahden vuoden päähän lokakuuhun.
"Liikunta- ja kulttuuriedun voi myöntää pidemmäksi ajaksi kuin vuodeksi. Eikä erääntymistä tarvitse sitoa kalenterivuoteen. Se on valinta. Jos etu myönnetään esimerkiksi lokakuussa, eräpäivä voi olla 2 vuoden päästä lokakuussa", Poutiainen toteaa.
Loppuvuosi suosituin käyttöajankohta
Valtaosa työntekijöistä, 94 %, käyttää liikunta- ja kulttuurietunsa kokonaan. Suuri osa edun käytöstä ajoittuu loppuvuoteen, mikä johtuu useista tekijöistä:
- Talviliikunta ja urheiluviihde: Uimahallit, hiihtokeskukset ja sisäliikuntapaikat ovat talvisin suosituimpia.
- Kesätapahtumien ennakkoliput: Kesäfestivaalien liput ovat usein halvimmillaan loppuvuodesta, jolloin kulttuurietuja hyödynnetään niiden hankkimiseen.
- Elokuvateatterien sarjaliput: Sarjaliput mahdollistavat edun käytön jopa eräpäivän jälkeen.
- Unohdukset: Moni huomaa vasta loppuvuonna, että etuja on vielä käyttämättä.
Suosituimmat käyttökohteet
Virike-etuja käytetään eniten pääsylippukauppoihin, kuten Lippupiste, Tiketti ja Ticketmaster. Lisäksi suosittuja ovat Finnkino-elokuvateatterit ja Museokortti, joka tarjoaa pääsyn useisiin museoihin ympäri Suomen.
Talvilajien ystävien kestosuosikkeja ovat Levin ja Rukan hiihtokeskukset sekä sisäliikuntapaikat kuten Mäkelänrinteen uimahalli.