Tutkimuksen mukaan 66 prosenttia vanhemmista koke, että heidän lapsensa eivät ole kovin kommunikatiivisia päivällispöydässä.
Erityisesti teini-ikäiset ovat kaikkein vähiten mukana keskusteluissa. Yli neljännes (28 prosenttia) vanhemmista kokee stressiä yrittäessään saada lapsensa puhumaan aterian aikana, ja 86 prosenttia vanhemmista toivoo lisää energiaa ja hauskuutta perheiden yhteisiin ruokailuhetkiin.
Kysymykset menevät pieleen
Psykologi Sam Wass, joka oli mukana tutkimuksessa, uskoo Mirrorin mukaan, että vanhemmat saattavat kysyä lapsiltaan aivan vääriä kysymyksiä.
HelloFreshin teettämä tutkimus osoittaa, että jopa yhdeksän kymmenestä vanhemmasta (88 prosenttia) turhautuu, kun lapset vastaavat vain yhdellä sanalla. Tavallisimpia vastauksia ovat "OK" (43 prosenttia), "ihan ok" (43 prosenttia) ja "ihan hyvä" (40 prosenttia), kun vanhemmat kysyvät klassisen kysymyksen: "Miten päiväsi meni?"
Tutkimuksen mukaan 68 prosenttia vanhemmista sanoo, että tämä kysymys ei johda juuri mihinkään. Lähes puolet (48 prosenttia) kuitenkin uskoo, että tarkemmat kysymykset voivat saada lapset kertomaan enemmän päivästään.
Miten kysyä oikein?
Professori Wass suosittelee kysymään lapsilta jotain, joka liittyy heidän kiinnostuksen kohteisiinsa tai ystäviinsä. Esimerkiksi kysymykset kuten: "Mitä ystäväsi tykkäsivät uusista kengistäsi/kampauksestasi/koulurepustasi?" voivat olla toimivia. Keskittymällä muihin ihmisiin voi olla helpompi saada teini-ikäiset rentoutumaan ja osallistumaan keskusteluun.
Wass myös ehdottaa konkreettisia kysymyksiä, kuten: "Mikä oli mielenkiintoisin asia, jonka opit tänään?" tai "Mikä oli päivän paras hetki?" Hän uskoo, että tällaiset kysymykset voivat auttaa rikkomaan jäätä ja saamaan lapset avautumaan.
Yhteiset hetket ovat tärkeitä
Vaikka päivälliskeskustelut voivat tuntua hankalilta, Wass muistuttaa, että kyse ei ole pelkästään siitä, mitä kysymyksiä esität, vaan myös siitä, miten ne esitetään.
Hän suosittelee, että keskustelua voi lähteä rakentamaan vaikka yhteisten pelien tai ruoanvalmistuksen kautta, jolloin tunnelma vapautuu ja lapset ovat avoimempia keskustelemaan.
Yhteiset ruokailuhetket ovat monille perheille tärkeitä – tutkimuksen mukaan 73 prosenttia vanhemmista pitää niitä parhaana hetkenä perheen kuulumisten vaihtamiseen. Kuitenkin 67 prosenttia vanhemmista myöntää, että joskus on helpompi laittaa televisio päälle ruokailun ajaksi. Keskimäärin brittiperheissä syödään kolmena iltana viikossa "televisioillallinen".
Juotko sinäkin itsesi mukavaksi?Kuuntele Spotifysta Seuramiehet - MUKAVAX