Findance.com
02:10 - 09.09.2024 / viihde / Findance
Miksi käytämme QWERTY-näppäimistöä emmekä aakkosjärjestykseen perustuvaa versiota

QWERTY-näppäimistö on ollut käytössä 1870-luvulta lähtien, mutta monet ihmettelevät edelleen sen logiikkaa ja miksi siitä on tullut vakiomuoto, vaikka vaihtoehtoja on olemassa, raportoi Mirror.

QWERTY-näppäimistön kehitti amerikkalainen toimittaja Christopher Latham Sholes yhdessä Carlos Gliddenin ja Samuel W. Soulen kanssa 1860-luvun lopulla. Alkuperäinen näppäimistö oli aakkosjärjestyksessä, mutta pian huomattiin ongelmia: näppäimistön mekaaniset varret juuttuivat toisiinsa, kun tietyt kirjaimet olivat liian lähellä toisiaan.

Sholes tajusi, että oli tarpeen keksiä uusi asettelu. Hän sijoitteli yleisimmät kirjaimet erilleen toisistaan, jolloin näppäimistö toimi sujuvammin. Näin syntyi QWERTY-asettelu, joka sai nimensä sen ylimmän rivin ensimmäisistä kuudesta kirjaimesta. Vuonna 1873 Sholesin yhteistyökumppani James Densmore myi oikeudet Remington-yhtiölle, joka toi markkinoille lopullisen version tästä näppäimistöstä.

Miksi käytämme yhä QWERTY-näppäimistöä?

Nykyajan elektronisilla laitteilla näppäimistöjen mekaaninen jumiutuminen ei ole enää ongelma, joten monet ihmettelevät, miksi käytämme edelleen QWERTY-asettelua. Yksi Reddit-käyttäjä kysyi: "Miksi emme käytä intuitiivisempaa ja optimoidumpaa näppäimistöä, kun kerran mekaanisia rajoitteita ei enää ole?"

Vaikka vaihtoehtoisia näppäimistöasetteluja, kuten Dvorak tai Colemak, on kehitetty, QWERTYn asema on säilynyt vankkana. Tech Targetin mukaan QWERTYn etuna on se, että sen oppiminen on helppoa ja sitä on käytetty niin pitkään, että suurin osa ihmisistä on tottunut siihen. Tämä on yksi syy, miksi muutokset eivät ole lyöneet itseään läpi.

Juotko sinäkin itsesi mukavaksi?
Kuuntele Spotifysta Seuramiehet - MUKAVAX


artikkelin avainsanat:
historia QWERTY Remington tech


Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!