Findance.com
02:10 - 23.06.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Muistisairaiden hoitajat kertoivat potilaiden selkeistä jaksoista - voivat olla aika pitkiäkin
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Yhdysvaltalainen National Institute on Aging kertoo tutkimuksesta, jossa syvähaastateltiin muistisairaiden hoitajia. Heidän hoidettavanaan on muun muassa vakava-asteisesta dementiasta kärsiviä potilaita.

Haastatteluista kävi ilmi, että vakavastikin dementoituneilla henkilöillä on välillä odottamattomia henkisen selkeyden hetkiä. Näin tapahtui sekä pitkäaikasilla dementikoilla että muita neuropsykiatrisia sairauksia potevilla.

Hoitajien 30 haastattelusta 25 sisälsi kuvauksia yhteensä 34 selkeästä jaksosta. Perheenjäsenet kutsuivat usein selkeitä jaksoja pieneksi, positiiviseksi "pätkäksi" heidän läheisensä muuten surullisessa alamäessä.

Kohtaus oli yleensä yhden sanan, eleen tai kasvojen ilmeen mainitseminen, joka antoi omaishoitajalle tunteen, että henkilön mieli oli hetkellisesti palannut normaaliksi. Eräässä tapauksessa näin tapahtui, kun nainen taputti joskus lyhyesti omaishoitajamiehensä selkää. Toisessa tapauksessa äiti pystyi vitsailemaan tyttärensä kanssa.

Etenkin yksi tapaus oli erikoinen

34 selkeästä jaksosta 21 kesti vain muutamia sekunteja, kun taas 13 selkeän jakson kerrottiin minuutteja. Niiden aikana onnistui muun muassa keskustelu. Pisin selkeä jakso kesti 45 minuuttia.

Pisimmässä jaksossa oli erikoisia piirteitä. Hoitaja kuvaili dementoituneen henkilön pyytäneen savuketta ja olutta. Lisäksi hän oli laulanut hoitajan ja ystävien kanssa sekä keskustellut heidän kanssaan ennen nukkumaanmenoa. Seuraavana aamuna hän kuoli.

Suurin osa hoitajista suhtautui selkeisiin jaksoihin myönteisesti. Tutkimukset selkeistä jaksoista voivat tulevaisuudessa tuoda paremman ymmärryksen dementian neurobiologiasta ja sairastavan mielentilasta.

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!