Findance.com
06:10 - 13.04.2024 / viihde / Tuija Mehtätalo
Kamelista voi tulla seuraava lehmä - kamelinmaitoa lypsetään jo
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

Kameleista tulee usein mieleen hiekka-aavikot, jossa niitä laidunnetaan. Lähi-idässä niitä nähdään yhä useammin enää maitotiloilla, jossa niistä lypsetään koneellisesti maitoa, raportoi The Conversation. Niiden ennustetaan olevan ihanteellisia karjateollisuutta ajatellen, koska ne kestävät hyvin kuumia päiviä sekä kylmiä öitä, joita ilmastonmuutoskin voi tuoda lisää.

Koska kamelit kestävät hyvin ilmastonmuutoksia, kameleita on alettu hyödyntämään yhä enemmän myös mm. maitoteollisuudessa. Samalla se merkitsee sitä, että kameleihin liittyvää kulttuuriperintöä katoaa, jos nämä ”aavikon laivoiksi” kutsutut eläimet joutuvat karjaeläimiksi.

Kamelinmaidon kysynnässä on ollut kasvua

Kamelinmaidossa on monta hyvää ominaisuutta ja sitä voidaan käyttää monella tavalla. Siinä on mm. paljon C-vitamiinia, kun se on tuoretta ja se on myös vähärasvaista. Sitä voidaan juoda tuoreena sellaisenaan tai laittaa vaikkapa teen sekaan. Siitä on myös tehty fermentoitua juomaa ja sitä on kuivattu juustoa varten paremman säilyvyyden takia.

Kamelinmaidossa on mieto maku ja sen makeus vaihtelee vuodenajan mukaan sekä sen mukaan, miten laiduntaminen on toteutettu ja mitä kameli on syönyt. Vaikka paimenet ovat juoneet kamelinmaitoa kautta aikojen, siitä on tullut nyt suosittua mm. sen miedon maun, vähäisen laktoosipitoisuuden ja ravintopitoisuuden takia.

Kamelimaidon kysynnän nousun merkkeinä ovat olleet pienten meijerien kasvu yllättävissäkin paikoissa. Jotkut ovat alkaneet kehittämään kamelirotuja, jotka tuottavat enemmän maitoa, kuten lypsylehmätkin tuottavat enemmän kuin niiden villeinä eläneet esi-isänsä.

Kamelien kasvattaminen ei ole yhtä helppoa kuin lehmien

Kun kameleita aletaan kasvattamaan teollisessa mittakaavassa, on se haasteellista. Se johtuu mm. siitä, että kameliurokset ovat aggressiiviisia ja ne voivat käyttäytyä jopa ihmisille vaarallisella tavalla, jos niillä on meneillään kiima-aika. Kamelinaarailla taas on pidempi tiineysaika kuin lehmillä.

Kaikesta huolimatta kamelimaidon markkinoiden ennustetaan kasvavan suuresti vuosikymmenen loppuun mennessä.

artikkelin avainsanat:
kameli maito ruoka