Findance.com
06:10 - 28.02.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Isot kissaeläimet ovat yhdellä tapaa kuin kotikissoja

Kotieläiminä pidettävät kissat osaavat tunnistaa omistajansa äänen muiden ihmisten äänistä. Sama ominaisuus vaikuttaisi olevan isommilla kissaeläimillä, kertoo Newswer.

Oaklandin yliopisto tutki muun muassa tiikerien, gepardien ja lumileopardien käytöstä. Tieteilijät tarkastelivat, erottavatko he tuttujen ihmisten ja tuntemattomien ihmisten äänet toisistaan.

Katit olivat vankeudessa syntyneitä

Kissaeläimiä oli mukana kymmenestä lajista. Kaiken kaikkiaan koe-eläimiä oli 24 kappaletta, joista 22 oli syntynyt vankeudessa, ja niitä olivat hoitaneet ihmiset.

Jokaiselle karvakorvalle soitettiin tallenne, jossa sanottiin: "Hyvää huomenta, kuinka voit tänään?" Ensin tallenteelta kuului kolmen, kissaeläimelle tuntemattoman ihmisen ääni. Neljäs oli tutun ihmisen ääni, ja viides jälleen tuntematon ääni. Koe tehtiin myös siten, että tallenteella puhunut henkilö mainitsi kissaeläimen nimen.

Tieteilijät havaitsivat eroja

Tallenteita toistaessa tutkijat tarkkailivat kissojen eleitä kuten korvien, pään ja silmien liikkeitä. Lisäksi kissojen ääntelyä seurattiin.

Tieteilijöiden mukaan kissaeläimet reagoivat nopeammin, pidempään ja dramaattisemmin tuttuihin ääniin kuin tuntemattomiin. Kissaeläinten nimien mainitsemisessa tai mainitsematta jättämisessä ei huomattu juurikaan eroa.

Kognitiivinen psykologi Jennifer Vonk kommentoi, etteivät isot kissat ole ehjä niin välinpitämättömiä kuin niiden maine antaa olettaa.

artikkelin avainsanat:
eläimet kissa kissat tutkimukset