Findance.com
04:10 - 21.02.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Huumorintaju onkin vielä laajempi asia maailmassa

Ihmiset eivät vaikuta olevan planeetan ainoita pilailijoita. Simpansseilla, bonoboilla, gorilloilla ja orangeilla on havaittu vastaavaa käytöstä, Newser kertoo.

Mainituilla lajeilla vaikuttaa olevan jonkinlainen huumorintaju, joka ilmenee ainaki kiusoitteluna. Yhtenä esimerkkinä nuori yksilö saattaa läimäistä aikuista kollegaansa ja juosta karkuun, mutta vastakaikuna tulee harvoin todellista aggressiota.

Useita erilaisia tapoja kiusoitella

Uuden tutkimuksen mukaan ihmisapinat tietävät, milloin vitsi on vitsi. Tulokset saatiin analysoimalla videomateriaalia kahden eri eläintarhan kädellisistä, ja leikkisän kiusoittelun havaittiin olevan yleistä.

Tutkijat löysivät 18 erilaista kiusoittelutapaa. Niihin kuului esimerkiksi jonkin tavaran tarjoaminen, ja sitten nopeasti sen vetäminen takaisin.

Alle viidessä prosentissa "kiusaamisen" kohde reagoi aggressiivisesti. Sen sijaan ne saattoivat kokeilla kiusoitella "kiusaajaa" itse. Joskus tilanne kehittyi leikkipainiksi, kutitteluksi tai jahtaamiseksi.

Tutkijoiden mukaan kognitiiviset edellytykset ihmisen ja kädellisten vitsailuun kehittyivät vähintään 13 miljoonaa vuotta sitten. Vielä on epäselvää, mitä hyötyä kiusoittelusta on. Mahdollisesti se ainakin kehittää kädellisten sosiaalisia taitoja.