Findance.com
06:10 - 24.02.2024 / maailmalta / Markku Leppilampi
YK:n raportti: Melkein puolet vaeltavista eläimistä on pulassa - viidennes sukupuuton uhan alla

YK:n raportin mukaan maailman eläinlajeista suuri osa on pulassa. Peräti 44 prosenttia vaeltavien lajikantojen koosta olisi laskusuunnassa. Lajeihin kuuluu lintuja, merikilpikonnia, haita ja muita vaeltavia tai muuttavia eläimiä.

YK kertoo, että heidän seuraamistaan 1200 lajista yli viidennes on sukupuuton uhan alla. Syynä on elinympäristöjen häviäminen ja muut uhat, kertoo Newser.

- Nämä lajit liikkuvat ympäri maailmaa. Ne liikkuvat ravinnon ja lisääntymisen vuoksi, ja ne tarvitsevat pysähdyspaikkoja matkan varrella, julkaistun raportin pääkirjoittaja Kelly Malsch kertoi Uzbekistanissa järjestetyssä luontokonferenssissa.

- Vaellus on joillekin lajeille välttämätöntä. Jos vaellus katkeaa, laji kuolee, Duken yliopiston ekologi Stuart Pimm puolestaan sanoi.

Raportti perustuu olemassa oleviin tietoihin, muun muassa Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton Punaisen listan tietoihin lajien uhanalaisuudesta. YK:n kokouksen osanottajat aikovat arvioida ehdotuksia suojelutoimiksi ja myös sitä, pitäisikö uudet uhanalaiset lajit listata virallisesti.

artikkelin avainsanat:
eläimet luonto sukupuutto