Halil Sagirkaya / Anadolu / Stella / AOP
10:10 - 15.02.2024 / viihde / Findance
Sam Altman havittelee 7 biljoonan rahoitusta AI-siruille - Hurjia AGI-spekulaatioita

Sam Altman, OpenAI:n perustaja, aikoo kerätä jopa 7 biljoonaa dollaria (7 miljoonaa miljoonaa - huom. billion on englanniksi trillion) uuteen tekoälypiirisarjaan, mikä on summa, joka ylittää Yhdysvaltain liittovaltion budjetin, on kaksi kertaa Iso-Britannian vuotuisen BKT:n ja 13 kertaa suurempi kuin maailmanlaajuinen piirien myynti vuonna 2023. Wall Street Journalin mukaan Altman on jo keskustellut investoijien, kuten Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien hallituksen, kanssa rahoituksen keräämisestä.

Altmanin suunnitelma on herättänyt kritiikkiä. Silicon Valleyn sijoittaja ja Facebookin entinen johtaja Sam Lessin kirjoitti aiheesta artikkelin, jossa hän kuvailee Altmanin $7 biljoonan rahoitushanketta pelkäksi "showmanshipiksi", joka on tarkoitettu houkuttelemaan lojaaleja, kulttimaisia seuraajia tekoälylle.

Sasha Luccioni, ilmastojohtaja ja tutkija avoimen lähdekoodin tekoälyalustalla Hugging Face, varoitti, että tarvittavien luonnonvarojen määrä $7 biljoonan rahoituksella kehitettäviin tekoälyjärjestelmiin ja -piireihin olisi valtava.

Luccioni kommentoi VentureBeatille, että tarvittavien luonnonvarojen määrä olisi "mieltä huimaava", ja vaikka energia olisi uusiutuvaa, tarvittava veden ja harvinaisten maametallien määrä olisi astronomisen suuri.

Altman vastasi kriitikoille lyhyesti, mutta ytimekkäästi: "Voit tehdä työtä yhteisen tulevaisuutemme turvaamiseksi tai kirjoittaa Substack-kolumneja siitä, miksi me epäonnistumme", hän kirjoitti X-postauksessa.

Altmanin valtavat rahoitushaaveet kertovat joidenkin spekuloijien mielestä siitä, että OpenAI on jo nyt pystynyt kehittämään jotain vielä aiempaa vakuuttavampaa tekoälyjärjestelmää, jota se voi esitellä potentiaalisille rahoittajille.

Esimerkiksi TheAIGRID spekuloi mahdollisuudella, että OpenAI olisi saavuttanut jo AGI:n eli yleisen tekoälyn. AGI pystyy vastaavaan, parempaan tai jopa ylivertaiseen suoritukseen kuin ihminen missä tahansa tehtävässä.

Katso AGI-spekulaatiovideo alla: