Kuvituskuva / Findance.com
04:10 - 21.11.2023 / viihde / Markku Leppilampi
Aivot voi nyt pitää elossa kehon ulkopuolella - kokeita tehty ainakin sioilla

Yhdysvaltalaisen Southwestern Medical Centerin tieteilijät ovat kehittäneet EPCC-laitteen, jonka avulla aivot voivat selviytyä kehon ulkopuolella, raportoi TechSpot.

Laite toimii ohjaamalla aivojen verenkiertoa pumpun kautta, ja järjestelmä ylläpitää useita muitakin asioita kuten verenpainetta, lämpötilaa, hapettumista ja ravinteita.

Animaatiosarja Futuramassa totuttiin näkemään kuuluisien henkilöiden irtopäitä, jotka oli onnistuttu pitämään hengissä modernin teknologian ansiosta. Se oli vielä Futuraman aikoihin pelkkää fiktiota.

Ihan Futuraman tyyppisestä asiasta ei vieläkään ole kyse, eikä elämäänsä voi alkaa viettämään lasiastiassa pelkkänä päänä. Sen sijaan muita sovellutuksia löydöstä voi koitua.

Tutkijat ovat kokeilleet EPCC-järjestelmää ainakin sian aivoilla, ja aivot pysyivät aktiivisena ja terveenä viiden tunnin ajan. Laitteen ansiosta aivoja voi tutkia seikkaperäisemmin, joka voi johtaa uusiin löytöihin aivojen mysteereistä.

Laitetta on jo käytetty hypoglykemian eli alhaisen verensokerin vaikutusten tutkimukseen. Tutkimuksissa yleensä säädellään eläimen ravinnonsaantia tai annostellaan sille insuliinia, jotta vaikutuksia aivoihin voidaan tutkia.

artikkelin avainsanat:
Futurama tech tiede