Findance.com
04:10 - 12.10.2023 / maailmalta / Markku Leppilampi
Korkeakoulutettu ja huippupalkattu mies teki oivalluksen 15 vuotta sitten - on elänyt sen jälkeen ilman rahaa

Mark Boyle on elänyt vuodesta 2008 alkaen ilman rahaa. Hän on lisäksi vältellyt teknologiaa ja omaksunut luonnonläheisemmän elämäntyylin.

Boylella on yliopistotason tutkimus liiketaloudesta, ja sai nopeasti hyvin palkatun työn orgaanisiin elintarvikkeisiin keskittyneestä yrityksestä. Hän eli unelmaansa, sillä hyvin palkattu työ ja materian ostaminen oli ollut hänen suunnitelmansa vuosien ajan. Kaikki kuitenkin muuttui vuonna 2007, Oddity Central kertoo.

Keskustelu ystävän kanssa muutti kaiken

Boyle filosofoi eräänä iltana viinilasillisen ääressä ystävänsä kanssa, Boylen omistamassa kalliissa asuntoveneessä. He keskustelivat maailman ongelmista, ja miten niitä voisi ratkoa niin, että sillä olisi vaikutusta.

Tuolloin Boyle ymmärsi rahan olevan useimpien ongelmien juurisyynä. Hän myös muisti Gandhin kuuluisaan lausahduksen: "Ole se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa."

- Tajusin, että kaikkien ongelmien taustalla on raha, joka luo eräänlaisen erotuksen itsemme ja tekojemme välille, olipa kyse sitten hikipajoista, teollisesta maanviljelystä tai sodasta, joten päätin selvittää, olisiko mahdollista elää ilman rahaa, Boyle kertoi CNN:lle.

Elämästä tuli antoisampaa mutta ei yksinkertaisempaa

Pian ystävänsä kanssa käydyn keskustelun jälkeen Boyle myi asuntoveneensä ja muutti vanhaan asuntoautoon, jonka hän sai lahjoituksena. Ensimmäiset kuukaudet olivat rankkoja, koska hänen täytyi luopua mukavuuksista, joihin hän oli tottunut. Muutaman vuoden sisään hän kuitenkin totesi elävänsä elämänsä antoisinta aikaa.

- Minulla on yhteisössäni enemmän ystäviä kuin koskaan, en ole ollut sairas sen jälkeen, kun aloitin, enkä ole koskaan tuntenut itseäni fiksummaksi. Olen huomannut, että ystävyys, ei raha, on todellinen turva. Suurin osa länsimaisesta köyhyydestä on psykologista. Todellinen riippumattomuus on keskinäistä riippuvuutta, Boyle sanoi.

Boyle katsoo, ettei hänen elämänsä ole yksinkertaisempaa kuin tavallinen elämä.

- Se on itse asiassa melko monimutkaista, ja se koostuu tuhannesta yksinkertaisesta asiasta. Sitä vastoin vanha elämäni kaupungissa oli melko yksinkertaista, mutta koostui tuhannesta monimutkaisesta asiasta, kuten älypuhelimista, pistorasioista ja muovista, Boyle tuumi No Fun Tipsille.

- Minä ainakin kyllästyin tekemään samaa asiaa päivästä toiseen käyttäen monimutkaista teknologiaa.

- Elämällä ilman juoksevaa vettä, sähköä tai koneita elämästäni on varmasti tullut monimutkaisempaa, Boyle lisäsi.

Boylen mukaan hänen elämänsä ei ole nykyään missään nimessä helppoa. Hän katsoo, että useimmille olisi mahdotonta seurata hänen esimerkkiään. Hän kuitenkin toivoo hänen olevan inspiraatio ihmille vähentää riippuvuuttaan rahasta ja teollistumisesta.

artikkelin avainsanat:
hullut jutut oudoimmat talous