Findance.com
20:10 - 08.10.2023 / viihde / Markku Leppilampi
Z-sukupolvi on alttiimpi nettihuijauksille kuin "boomerit" - tyypillinen petos on "influensseri-huijaus"

Deloitten tekemän tutkimuksen mukaan noin viisi prosenttia ikäluokasta 70-79 ilmoitti joutuneensa huijatuksi verkossa. Vuosien 1990 ja 2010-luvun alkuvuosien välillä syntyneistä peräti 16 prosenttia kertoo joutuneensa huijatuksi.

Z-sukupolven sosiaalisen median tilit olivat puolestaan joutuneet 17 prosentilla vastaajista hakkeroiduiksi. 70-79-vuotiailla osuus oli 8 prosenttia.

Peräti 44 prosenttia 20-29-vuotiaista aikuisista on erehtynyt verkkopetoksen uhriksi. 70-79-vuotiailla luku oli 23 prosenttia.

Asialle on looginen selitys

Lukuihin vaikuttaa, että huijarit saattavat kohdistaa hyökkäyksensä nuorempiin ikäluokkiin. TechSpotin mukaan näin on ainakin tietojen kalasteluun, identiteettivarkauksiin ja verkkokiusaamiseen liittyvissä tapauksissa. Lisäksi Z-sukupolvi viettää aikaa enemmän verkossa, altistuen näin huijauksille.

Uhreiksi päätyneiden Z-sukupolven edustajien määrä on kasvanut viime vuosina. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että Z-sukupolvelaiset tiedostavat verkkoturvallisuuden paremmin kuin vanhemmat ikäpolvet. He ovat kuitenkin laiskempia toteuttamaan turvallisia käytäntöjä.

Itsetuntoa hivelevä huijausmuoto toimii Z-sukupolvelaisia vastaan

Yksi tyypillinen Z-sukupolveen kohdistettu petos on niin sanottu influensseri-huijaus. Siinä tuntematon taho pyytää huijauksen kohdetta toimimaan brändilähettiläänä tarjoten samalla ilmaisen näytteen. Uhria pyydetään maksamaan postikulut ja antamaan osoitteensa, mutta tuote ei koskaan saavu perille.

artikkelin avainsanat:
influensserihuijaus tech