Findance.com
06:10 - 18.09.2023 / viihde / Markku Leppilampi
Musiikin soittoharrastuksesta on tutkimusten mukaan uskomattomia hyötyjä - etenkin lapsille
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Learning Potential kertoi, mitä kaikkia hyötyjä lapsille on musiikin harrastamisesta. Sama pätee vanhempiin pienemmässä mittakaavassa.

Aivojen kasvu

Neurotieteen tutkimukset osoittavat, että musiikki voi parantaa lasten aivojen toimintaa ja luoda uusia hermoyhteksiä. Aivoja petraavat soittaminen, laulaminen ja musiikin kuuntelukin.

Kielitaito

Tutkimukset osoittavat, että musiikkitunneille osallistuvat lapset parantavat puheenkehitystä ja oppivat lukemaan helpommin.

Matematiikan taidot

Musiikki voi auttaa kehittämään matemaattisia taitoja. Musiikkia opiskelevilla lapsilla on myös parantunut avaruudellinen älykkyys ja kyky muodostaa mielikuvia esineistä – taitoja, jotka ovat tärkeitä edistyneen matematiikan hallitsemisessa.

Muisti, huomio ja keskittyminen

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että musiikillisesti koulutetuilla ihmisillä on paremmat työmuistitaidot, mikä auttaa heitä muistamaan asioita myös silloin, kun heidän mielensä ovat kiireisiä muiden asioiden parissa. Tällä on vaikutuksia päässälaskutaitoon ja luetun ymmärtämiseen.

Musiikin opettelu vaatii myös keskittymiskykyä, joka opettaa lapset keskittämään huomionsa pitkiä aikoja.

Lisääntynyt koordinaatio

Aivan kuten urheilu, musiikin tahtiin soittaminen ja tanssiminen auttavat lapsia kehittämään motorisia taitojaan. Musiikkiin liittyy muutakin kuin ääni tai sormet, sillä siinä käytetään myös korvia ja silmiä sekä suuria ja pieniä lihaksia - kaikkia samaan aikaan. Tämä auttaa kehoa ja mieltä työskentelemään yhdessä.

Saavutuksen tunteet ja kurinalaisuus

Musiikin opettelu opettaa lapsia työskentelemään tavoitteiden eteen, kehittämään rutiineja ja harjoittamaan itsekuria. Säännöllinen ajankäyttö harjoitteluun kehittää sitoutumista ja kärsivällisyyttä. Uuden musiikkiteoksen hallitseminen johtaa oman itsensä kunnioittamisen ja saavutuksen tunteeseen.

Sosiaaliset taidot

Musiikin tekeminen muiden ihmisten kanssa esimerkiksi bändissä tai kuorossa parantaa lasten sosiaalisia- ja tunnetaitoja. He oppivat työskentelemään yhdessä tiiminä ja kehittämään empatiakykyä muita kohtaan.

Tutkijat ovat havainneet, että kun lapset soittavat yhdessä musiikkia – yksinkertaisista rytmeistä suurempiin ryhmäesityksiin – he pystyvät paremmin virittäytymään muiden ihmisten tunteisiin.

Musiikin ilo

Musiikki voi antaa lapsille tavan ilmaista itseään, käyttää luovuuttaan sekä saada inspiraatiota ja iloa. Musiikki voi myös rentouttaa sekä lievittää stressiä ja jännitteitä.

Musiikkia elämään

Musiikkia voi kuunnella yhdessä lasten kanssa, laulaa kappaleita, pelata rytmipelejä, käydä konserteissa tai tehdä omia soittimia yhdessä. Paikallinen kirjasto, koulu, musiikkiopisto tai muu musiikillinen yhteisö, kuoro tai bändi, voi tarjota musiikkimahdollisuuksia lapsille.

Myös yksityishenkilöt tarjoavat musiikin opetusta. Nykyaikana melkeinpä asian kuin asian voi toki oppia ihan itsekin internetin avustuksella.

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!