Findance.com
20:10 - 12.09.2023 / viihde / Markku Leppilampi
Generatiivinen tekoäly uhkaa monen toimistotyöntekijän työpaikkaa - omasi saattaa olla kuitenkin turvassa
Tykkäätkö ysärimusasta? Meillä olis aivan huikea Spotify-soittolista sulle - tallenna täältä

Yhdysvaltalaisen Forrester's -analytiikkayrityksen tutkimuksen mukaan tekoäly korvaa 2,4 miljoonaa työpaikkaa Yhdysvalloissa vuoteen 2030 mennessä, ja jonkinlaisia vaikutuksia tulee kokemaan 11 miljoonaa työpaikkaa. Samantyyppiseen tulokseen päätyi myös IBM omassa tutkimuksessaan, kertoo TechSpot.

Kaiken kaikkiaan tekoäly tulisi korvaamaan 4,9 prosenttia Yhdysvaltain työpaikoista vuoteen 2030 mennessä.

Huomiolle pantavaa ja kenties myös lohdullista on, että vaikka osa työpaikoista joutuu korvatuksi tekoälyaivoilla, suurin osa työpaikoista vain muuttuu tekoälyn myötä.

Jotkut ammatit ovat turvassa, jotkut eivät välttämättä ole

Todennäköisimmin tekoälyn tähtäimessä ovat tekniset kirjoittajat, yhteiskuntatieteiden tutkijat, tutkimusavustajat, oikolukijat ja mainostekstien laatijat.

Vaikeampaa on korvata työpaikkoja, joihin kuuluvat ainakin toimittajat, kirjailijat, runoilijat, sanoittajat ja muut luovat kirjoittajat. Näillä aloilla tekoäly tulee osaksi työntekoa, mutta ei korvaa niitä.

Vähemmän koulutettujen työpaikoilla tekoäly ei näy niin selvästi

Yksi tutkimuksen havainto on, että mitä enemmän koulutusta työntekijällä on, usein sitä suurempi vaikutus tekoälyllä on hänen työhönsä. Ammatit, joissa koulutusvaatimukset ovat alhaisemmat kuten kuljetus ja varastointi, rakentaminen, maatalous ja valmistus, näkevät vähemmän tekoälyn vaikutuksia työssään.

Suuri tekoälyn esiinmarssi tulee vasta joidenkin vuosien kuluttua

Lähivuosina työpaikkoja ei katoa vielä kovinkaan paljon. Ennen tekoälyn suurempaa esiinmarssia ratkaistavana on useampia ongelmia kuten tekijänoikeuskysymykset.

Ihmiset saattavat myös reagoida negatiivisesti saadessaan tietää, että jotain on tehty tekoälyllä. Näin kävi esimerkiksi Secret Invasion -sarjan alkutekstien suhteen. Yritysten täytyykin arvioida, onko tekoälyn käytössä joissain tapauksissa mainehaitan riski.