German Bionic
08:10 - 08.09.2023 / viihde / Markku Leppilampi
Hoitajille on nyt tarjolla voimaa ja kestävyyttä tuova exoskeleton - kuin tieteiselokuvasta
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Exoskeleton on ulkoinen tukiranka, joka toimii esimerkiksi sähköisen voimanlähteen avustuksella. Laitteen tarkoituksena on lisätä käyttäjän voimaa ja kestävyyttä, raportoi TechSpot.

Exoskeleton sopii kuin nakutettu fyysisiin työtehtäviin. Esimerkiksi sairaanhoitajien ja lähihoitajien työhön kuuluu paljon potilaiden siirtelyä, joka on kuluttavaa ja vaatii voimaa.

Eurooppalainen robotiikkafirma German Bionic esitteli vastikaan terveydenhuoltoalalle suunnitellun exoskeletonin nimeltään Apogee+. Laitteessa on huomioitu esimerkiksi mahdollisimman pieni koko ja sen bakteerien hylkimisominaisuus. Exoskeleton on myös pöly- ja vesitiivis, joten sitä voi käyttää esimerkiksi potilaita suihkuteltaessa.

Exoskeletonista olisi useita hyötyjä

German Bionic sanoi, että terveydenhuoltotyöhön liittyy usein pitkiä kävelymatkoja, pitkään kestävää seisomista ja raskaiden esineiden, myös potilaiden, nostamista. Työn vaatimukset vain kärjistyivät pandemian aikana, mikä johti jopa terveydenhuoltohenkilöstön ennenaikaisiin eläköitymisiin.

German Bionicin mukaan exoskeleton auttaa potilaiden siirtämisessä esimerkiksi pyötätuoleihin sekä muissa työssä esiin tulevissa fyysisissä tehtävissä. Apogee+ ei vielä sovellu potilaan täysin vaivattomaan siirtämiseen, mutta se kuitenkin avustaa 30 kilogrammaan saakka, ja useamman hoitajan käyttäessä laitetta maksimiavustus luonnollisesti kasvaa.

Apogee+ on German Bionicin esittelyssä MEDICA-messuilla Düsseldorfissa, Saksassa, joka järjestetään 13.-16. marraskuuta.

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

artikkelin avainsanat:
exoskeleton sairaanhoito tech työelämä
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!