Blankface
06:10 - 01.09.2023 / elokuvat / Findance
Toni Kurkimäen Lapua 1976 -elokuva tänään ensi-iltaan

Kotimainen draamaelokuva, Lapua 1976, saapuu elokuvateattereihin tänään.

Toni Kurkimäen ohjaama ja Tuukka Haapamäen käsikirjoittama elokuva perustuu todellisiin tapahtumiin.

Lapuan patruunatehtaalla vuonna 1976 työskentelevä Matti Holma (Konsta Laakso) kohtaa menneisyytensä, kun tehtaanjohtajan tytär Kaisa Mäkelä (Linnea Leino) palaa kotiseudulleen ja aloittaa työt lataamossa.

Heidän yhteinen historiansa, jota tehtaanjohtaja (Hannu-Pekka Björkman) ei hyväksynyt, nousee pintaan ja vanha rakkaus kukoistaa jälleen. Mutta menneisyydessä piilee salaisuuksia, ja 13. huhtikuuta sattuva katastrofaalinen tapahtuma tuo mukanaan kivuliaita hetkiä, rohkeuden ja toivon kipinöitä.

Taustalla tositapahtumat

Lapuan patruunatehtaan räjähdys on yksi Suomen rauhanajan historian vakavimmista onnettomuuksista. Tämän elokuvan luomisprosessissa on otettu käyttöön todelliset silminnäkijäkertomukset. Onnettomuuden todistajia on haastateltu vuosien ajan saadakseen mahdollisimman autenttisen kuvan tapahtumista.

Historiallisen paikan hengen vangitsemiseksi tehtaan räjähdyspaikka lavastettiin Tiistenjoen Nuorisoseuran kentälle, ja lataamokohtaukset kuvattiin VR:n vanhassa makasiinissa Seinäjoella, johon saatiin alkuperäisiä lataamokoneita Lapuan Taidemuseolta.

Lapua 1976 - traileri