Brooks Kraft / Shutterstock / AOP
08:10 - 04.08.2023 / viihde / Findance
Applen iPhone-myynti alitti ennusteet - liikevaihto laskenut kolmena peräkkäisenä neljänneksenä

Applen viimeisimmät talousluvut osoittavat, että iPhone-myynti jäi alle analyytikoiden odotusten. Yhtiön liikevaihto laski 1,4 prosenttia edellisvuodesta, mikä on jo kolmas peräkkäinen neljännes, jossa liikevaihto on laskenut.

Raportti osoittaa, että yli puolet yhtiön kokonaisliikevaihdosta tulee iPhone-myynnistä. Tämä lasku vaikutti myös yhtiön osakekurssiin, joka laski jälkipörssissä 2 prosenttia julkistuksen jälkeen.

Viimeisten neljänneksien aikana Applen liikevaihto on laskenut, kun Mac- ja iPad-myynti ovat heikentyneet. Yhtiön talousjohtaja, Luca Maestri, kertoi, että näiden tuotteiden liikevaihdon odotetaan laskevan verrattuna edellisvuoteen, osittain johtuen aiemmin suljetuista tehtaista aiheutuneesta kysyntäpiikistä.

Toisaalta Applen palvelut ovat kirkastaneet yhtiön tuloskuvaa, sillä palveluiden liikevaihto kasvoi odotettua nopeammin, saavuttaen uuden ennätyksen. Kokonaisliikevaihto ja osakekohtainen tulos ylittivät myös analyytikoiden odotukset.

Yhtiön johdon mukaan syysneljänneksellä iPhone- ja palveluiden liikevaihdon odotetaan kiihtyvän, kun taas Mac- ja iPad-myynti voi laskea verrattuna viime vuoteen vaikeampien vertailujaksojen takia.

Applen toimitusjohtaja, Tim Cook, korosti yhtiön menestystä kehittyvillä markkinoilla, joissa liikevaihto saavutti uusia ennätyksiä esimerkiksi Intiassa ja Indonesiassa. Hän huomautti kuitenkin, että Yhdysvaltojen älypuhelinmarkkina on haastava ja siellä on koettu laskua viimeisten muutaman neljänneksen aikana.

Applen uusimman raportin julkistus osui ajankohtaan, jolloin yhtiö valmistautuu lanseeraamaan uuden laitevalikoimansa, mukaan lukien iPhone 15 ja uudet älykellot. Yhtiön talousjohtaja odottaa syysneljänneksen liikevaihdon olevan samankaltainen kuin kesäneljänneksellä, jos taloudellinen näkymä ei heikkene verrattuna nykyisiin ennusteisiin.

Applen osavuosikatsaus julkaistiin samanaikaisesti Amazonin tulosten kanssa. Teknologiasektori on ollut vahvassa nousussa tänä vuonna, ja Nasdaq Composite -indeksi on saavuttanut jo viidennen peräkkäisen nousukuukauden, kasvaen lähes 40 prosenttia vuoden aikana.