Findance.com
06:10 - 21.07.2023 / viihde / Findance
Moni ensikertalainen jää elokuun veronpalautuspäivänä ilman rahoja

Verohallinto tiedottaa, että sillä ei ole tiedossa tilinumeroa 50 000 henkilöltä, jotka ovat oikeutettuja saamaan veronpalautuksia tänä vuonna.

Tilinumerot puuttuvat erityisesti sellaisilta nuorilta, jotka eivät ole aiemmin saaneet veronpalautuksia. Mikäli veronpalautuspäivä on 3. elokuuta, viimeinen päivä ilmoittaa tilinumero OmaVerossa on 27. heinäkuuta.

Verohallinnolla ei ole tilinumeroa 16 500 henkilöltä, jotka ovat syntyneet 2000-luvulla. 1990-luvulla syntyneiden joukosta noin 9 300 henkilöä, jotka saavat veronpalautuksen, eivät ole vielä ilmoittaneet tilinumeroaan Verohallinnolle.

"Tilinumero on usein ilmoittamatta sellaisilta nuorilta, jotka ansaitsivat viime vuonna ensimmäistä kertaa niin paljon, että heidän palkastaan perittiin veroja ja nyt he saavat ensimmäistä kertaa veronpalautuksia. Nämä nuoret eivät ole aiemmin joutuneet ilmoittamaan tilinumeroaan meille. Toivomme nyt, että nuorten vanhemmat muistuttaisivat heitä tilinumeron ilmoittamisesta, jotta nuoret välttyisivät pettymykseltä veronpalautuspäivänä," sanoo Verohallinnon menettelypäällikkö Mari Kleemola.

Tilinumeron voi ilmoittaa OmaVerossa. Verohallinto ei saa tietoa nuorten tilinumeroista esimerkiksi pankeilta.

Viime vuonna 24 000 henkilöä jäi ilman rahoja veronpalautuspäivinä, koska tilinumero puuttui

Viime vuonna 24 000 henkilöä sai veronpalautuksen maksuosoituksena eli rahalähetyksenä, koska Verohallinnolla ei ollut heidän tilinumeroitaan ajoissa tiedossa.

Maksuosoituksena maksetun veronpalautuksen voi lunastaa myöhemmin Nordean kautta, mutta veronpalautuspäivänä rahoja ei vielä ole saatavilla.

Jos ilmoitat tilinumeron OmaVerossa vasta omana veronpalautuspäivänä tai sen jälkeen, rahojen saamisessa kestää noin kuukausi.

Elokuussa maksetaan veronpalautuksia 1,8 miljoonalle henkilölle

Keskiviikkona 3. elokuuta veronpalautuksia saa 1,8 miljoonaa asiakasta, yhteensä noin 830 miljoonaa euroa.

Henkilöasiakkaiden verotus valmistuu joustavasti, eli eri henkilöillä eri aikaan. Siksi veronpalautusten tai mahdollisten jäännösverojen eli mätkyjen eräpäivät vaihtelevat tänäkin vuonna. Ensimmäiset saivat veronpalautuksensa jo heinäkuussa, viimeiset saavat ne joulukuussa.

Verohallinto maksaa eniten veronpalautuksia myös tänä vuonna elo-syyskuussa. Elokuussa veronpalautuksia saa suurin joukko asiakkaita. Syyskuussa puolestaan jaetaan elokuuta suurempi summa rahaa.

Rahat eivät välttämättä ole tilillä heti aamusta

Veronpalautukset eivät välttämättä ole tilillä heti veronpalautuspäivän aamuna.

"Monet saattavat ihmetellä, miksi veronpalautukset eivät näy tilillä. Kannattaa odottaa rauhassa. Veronpalautukset saattavat tulla maksuun vasta päivän aikana," Kleemola sanoo.

Jos veronpalautuksia ei ole tullut tilille iltaan mennessä, todennäköisesti veronpalautusten maksupäivä on siirtynyt eteenpäin.

Kaikkien yksityishenkilöiden viime vuoden verotus ei ole vielä valmistunut. Viimeiset saavat vuoden 2022 verotuspäätöksensä lokakuun loppuun mennessä. Verohallinnolla ei siis vielä ole tarkkaa tietoa vuonna 2023 maksettavien veronpalautusten kokonaismäärästä.

artikkelin avainsanat:
talous vero Verohallinto verot verottaja verotus