Findance.com
00:10 - 02.06.2023 / viihde / Markku Leppilampi
Tämä vahva olento voi nostaa 1180 kertaa oman painonsa verran - miksi hyönteiset ovat niin voimakkaita?

Muurahaisia on perinteisesti pidetty erittäin vahvoina luontokappaleina, mutta muitakin vahvoja olentoja on - esimerkiksi noin millimetrin mittainen sammalpunkki.

Sammalpunkit

Sammalpunkit kuuluvat hämähäkkieläimiin, ja niillä on kahdeksan jalkaa ja kaksiosainen ruumis. Niiden kuori on kova, ja Suomessakin sammalpunkkeja on 350 eri lajia. Maailmanlaajuisesti niitä löytyy noin 11 000 lajia. Niistä on hyötyä maaperän hajottajina, ja ne ovat niin sanottuna hyötypunkkeja. [lähde]

Maaperän hajottamiseen tarvitsee selkeästikin valtavasti voimaa, sillä Oddity Centralin mukaan sammalpunkki voi nostaa jopa 1180 kertaa oman painonsa verran massaa.

Sammalpunkki on suunnilleen hiekanjyvän kokoinen eli 0,2–1,4 millimetriä, ja se painaa vain 100 mikrogrammaa. Ihmisen pitäisi pystyä nostamaan noin 82 tonnia, jos se olisi yhtä vahva kuin sammalpunkki.

Ei kuitenkaan vahvin

Sammalpunkki ei kuitenkaan ole maailman vahvin olento. Vertailun vuoksi Formica exsectoides -muurahaiset voivat nostaa jopa 5000 kertaa oman painonsa verran massaa.

Yksi syistä hyönteisten vahvuuteen on on niiden ulkokuori. Se on huomattavasti kevyempää ja vahvempaa kuin luu, joten hyönteiset voivat käyttää enemmän energiaa voimaan. Vahvuuteen vaikuttaa kuitenkin myös muita tekijöitä, kuten pinta-alan suhde tilavuuteen ja massaan. Alla video.

Sammalpunkki videolla