Findance.com
10:10 - 08.05.2023 / viihde / Findance
Verottaja muistuttaa: huomenna tärkeä päivä 1,8 miljoonalle suomalaiselle

Huomenna on viimeinen päivä noin 1,8 miljoonan palkan- ja eläkkeensaajan tarkistaa esitäytetty veroilmoituksensa. Lisäksi noin kahdella miljoonalla kiinteistönomistajalla on huomenna viimeinen päivä tehdä korjauksia ja täydennyksiä kiinteistöverotuspäätökseensä. Verohallinto kehottaa tekemään täydennykset ja korjaukset ensisijaisesti OmaVerossa. Verohallinnon chat palvelee määräpäivien ympärillä iltaseitsemään asti.

Palkan-, etuuden- ja eläkkeensaajilla veroilmoittamisen määräpäiviä on toukokuussa kolme: 9.5., 16.5. ja 23.5. Oman määräpäivän voi tarkistaa OmaVerosta ja esitäytetyltä veroilmoitukselta. Esitäytetystä veroilmoituksesta tulee tarkistaa, että sille merkityt tiedot ovat oikein. Jos tiedot ovat oikein, ei tarvitse tehdä mitään. Jos esitäytetyltä puuttuu tuloja tai vähennyksiä, ne pitää ilmoittaa viimeistään omana määräpäivänä.

Valtaosalla kiinteistönomistajista kiinteistövero on tänä vuonna suurempi kuin viime vuonna. Yksi syy tähän on se, että rakentamisen kustannukset ovat nousseet. Kiinteistöveron suuruus riippuu kiinteistön verotusarvon lisäksi kunnan määrittelemistä kiinteistöveroprosenteista. Kiinteistöveron eräpäivät ovat suurimmalla osalla asiakkaista elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa.

Älä siirry palveluun hakukoneen kautta

Verohallinto muistuttaa, että asiakkailta koitetaan nykyisin kalastella henkilö- ja pankkitunnuksia erilaisten huijausviestien ja -sivustojen avulla. Asiakkaan pitää olla tarkkana: OmaVeroon ei kannata mennä hakukoneen linkkien kautta, vaan kirjoittamalla palvelun osoite www.omavero.fi suoraan selaimen osoiteriville.

OmaVeron osoitteen voi myös tallentaa selaimen kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin, jotta pääsy palveluun on helpompaa ja turvallisempaa.

Veroilmoittamisen tärkeimmät asiat muistettavaksi

1. Tarkista ja tarvittaessa täydennä esitäytetty veroilmoituksesi viimeistään omana määräpäivänäsi. Oma määräpäiväsi on merkitty esitäytetylle veroilmoitukselle ja OmaVeroon.

2. Tarkista, että esitäytetyllä veroilmoituksella merkityt tulot ovat oikein. Kaikki tulot eivät automaattisesti näy veroilmoituksella, vaan ne täytyy itse täydentää. Tällaisia tuloja ovat esimerkiksi vuokratulot ja virtuaalivaluuttatulot.

3. Täydennä esitäytetylle veroilmoitukselle myös mahdolliset vähennykset. Yleisimpiä vähennyksiä ovat kodin ja työpaikan väliset matkakulut, kotitalousvähennys sekä palkkatulojen tulonhankkimiskulut, esimerkiksi työhuonevähennys.

4. Jos omistat kiinteistön, olet saanut kiinteistöveropäätöksen helmi-maaliskuussa. Tarkista päätöksen tiedot ja täydennä niitä tarvittaessa. Kaikkien kiinteistönomistajien määräpäivä on tiistaina 9.5. Huomioi erityisesti mahdolliset kiinteistön parannustyöt: jos kiinteistöllä on tehty suuria parannuksia, kuten lisätty vesijohto, viemäri tai koneellinen ilmastointi, ne pitää ilmoittaa. Myös silloin, kun rakennuksen käyttötarkoitus on muuttunut eli esimerkiksi kesämökin on muuttanut vakituiseksi asunnoksi, muutokset pitää ilmoittaa kiinteistöveroilmoituksella.

Varmistaaksesi, että verotuksesi sujuu suunnitellusti ja vältät mahdolliset myöhästymisseuraamukset, noudata annettuja ohjeita ja määräpäiviä.