Findance.com
16:10 - 05.04.2023 / viihde / Findance
OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman vertasi tekoälyn kehitystä Manhattan-projektiin

Vuonna 2019 Sam Altman, OpenAI:n toimitusjohtaja, vertasi yrityksensä mittakaavaa Manhattan-projektiin, Yhdysvaltain hallituksen salaiseen projektiin, joka kehitti ensimmäisen ydinpommin toisen maailmansodan aikana.

The New York Timesin mukaan Altman vertasi OpenAI:n kunnianhimoa Manhattan-projektin tasolle ja totesi, että molemmat projektit pyrkivät edistämään kehitystä huolimatta niiden mahdollisista riskeistä.

Oppenheimerin lainaus ja teknologian kehitys

Altman lainasi Robert Oppenheimeria, Manhattan-projektin johtajaa, joka puolusti ydinpommien luomista tietämyksen laajentamisen välttämättömyytenä.

"Teknologia tapahtuu, koska se on mahdollista," Altman sanoi ja huomautti, että sekä hän että Oppenheimer jakoivat saman syntymäpäivän, 22. huhtikuuta.

OpenAI:n tavoitteet ja huolenaiheet

OpenAI:n ensisijainen tavoite on saavuttaa tekoälyllinen yleisälykkyys (AGI) eli tilanne, jossa tekoäly on yhtä kyvykäs kuin ihminen. Samalla yritys pyrkii kehittämään tekoälyä turvallisesti.

OpenAI:n nopea kehitys on herättänyt huolta, sillä 36% New Yorkin yliopiston kyselyyn osallistuneista ilmoitti pelkäävänsä, että teknologian kehittyminen saattaisi johtaa "ydintason katastrofeihin". Tutkijat ovat myös huomauttaneet, että tekoäly ei välitä ihmisistä eikä yleisestä hyvinvoinnista.

Kiistanalaiset näkemykset ja toimenpiteet

Hiljattain yli 1000 henkilöä, mukaan lukien tekoälyasiantuntijoita, allekirjoitti avoimen kirjeen, jossa vaaditaan kuuden kuukauden taukoa tekoälyn kehityksessä.

Kirjeessä todetaan, että tekoälylaboratorioilla on "hallitsematon kilpailu kehittää ja käyttää yhä tehokkaampia digitaalisia mieliä, joita kukaan – edes niiden luoja – ei ymmärrä, ennusta tai hallitse luotettavasti".

Vastauksena huolenaiheisiin Altman on todennut, että AGI:n kehittäminen tuo mukanaan "vakavan väärinkäytön riskin, vakavia onnettomuuksia ja yhteiskunnallista häiriötä". Hän on kuitenkin korostanut, että AGI:n valtavan potentiaalin vuoksi sen kehitystä ei voi eikä pidä pysäyttää ikuisesti. Sen sijaan yhteiskunnan ja AGI:n kehittäjien on löydettävä tapa tehdä se oikein.

Altman on ehdottanut, että perustulon käyttöönotto voisi kompensoida tekoälyn korvaamia työpaikkoja, mikä mahdollistaisi ihmisten keskittymisen luoviin töihin.