Findance.com
20:10 - 01.04.2023 / viihde / Findance
YouTube aloitti 2005: Aivan ensimmäinen video löytyy yhä palvelusta

Monet meistä käyttävät YouTubea päivittäin viihteen, tiedonhaun tai vaikkapa opiskelun apuna. Kukapa ei olisi nauttinut hulvattomista kissavideoista, inspiroitunut DIY-projekteista tai oppinut uutta kiehtovista dokumenteista?

YouTube on kuitenkin kulkenut pitkän matkan alkuajoistaan nykyiseen asemaansa.

YouTuben alkuajat

YouTube perustettiin helmikuussa 2005 kolmen entisen PayPal-työntekijän, Chad Hurleyn, Steve Chenin ja Jawed Karimin toimesta.

Yksi yleisistä uskomuksista on, että YouTube sai alkunsa ongelmasta löytää verkosta Janet Jacksonin esiintymiseen liittyvä video Super Bowl -tapahtumasta vuonna 2004.

Todellisuudessa perustajakolmikko halusi vain luoda helppokäyttöisen alustan, jonne ihmiset voisivat jakaa omia videoitaan.

Ensimmäinen YouTube-video, Me at the zoo, julkaistiin 23. huhtikuuta 2005.

Videolla Jawed Karim kertoo San Diegon eläintarhassa elefanttien mielenkiintoisista ominaisuuksista.

Tämä video on yhä katsottavissa palvelussa (artikkelin alla) ja se on saanut jo yli 260 miljoonaa katselukertaa.

Googlen omistukseen ja maailmanlaajuiseen menestykseen

Google osti YouTube-palvelun marraskuussa 2006 1,65 miljardilla dollarilla.

Tämä osoittautui erinomaiseksi investoinniksi, sillä YouTube on nyt TikTokin ohella maailman suosituin videopalvelu.

Alkuvuosina YouTube kärsi useista tekijänoikeusrikkomuksiin liittyvistä ongelmista, minkä vuoksi Google kehitti Content ID -järjestelmän. Tämä auttoi ratkaisemaan tekijänoikeusrikkomuksiin liittyviä haasteita ja mahdollisti tekijänoikeuksien omistajille oikeudenmukaisen korvauksen.

YouTuben vaikutus yhteiskuntaan

YouTube on muuttanut tapaa, jolla ihmiset kuluttavat mediaa ja luovat sisältöä. Se on avannut ovia tavallisille ihmisille tulla kuuluisiksi "tubettajiksi" ja luoda uran sisällön tuottamisella. Lisäksi YouTube on ollut tärkeä alusta poliittisille ja sosiaalisille liikkeille, joilla on ollut mahdollisuus levittää sanomaansa laajalle yleisölle.

YouTuben liiketoimintamalli on myös muuttunut vuosien varrella. Alkuperäisen videoiden jakamisalustan lisäksi YouTube on lanseerannut useita erilaisia palveluita, kuten YouTube Premium (aiemmin YouTube Red), YouTube Music ja YouTube Kids. Nämä palvelut tarjoavat käyttäjille lisäarvoa maksullisten tilausten kautta.

Myös mainostajat ovat huomanneet YouTuben potentiaalin. Videomainonta on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi tavoittaa kohderyhmät, ja monet yritykset investoivat nykyään merkittävästi YouTube-mainontaan. Tämä on luonut uudenlaisia ansaintamahdollisuuksia sekä YouTube-palvelulle että sisällöntuottajille, jotka voivat saada osan mainostuloista.

Tulevaisuuden näkymiä

YouTube jatkaa innovointia ja kehittämistä tulevaisuudessakin. TikTokin vanavedessä YouTubeen saapui taannoin lyhytvideot.

Yksi kiinnostava suuntaus on esimerkiksi virtuaalitodellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) hyödyntäminen videoiden tuottamisessa ja kuluttamisessa.

Lisäksi live-striimamisen ja e-urheilun kasvu tarjoaa YouTube-palvelulle uusia mahdollisuuksia ja haasteita.

Me at the zoo

artikkelin avainsanat:
Google historia Me at the zoo tech YouTube