Mika Vallineva
04:10 - 04.03.2023 / musiikki / Findance
Suomipopparia vedettiin turpaan ja uhattiin tappaa - taistelee nyt kiusaamista vastaan

X Factorista tuttu, sekä 50 Centin Suomen kiertueellakin esiintynyt modernia poppia ja räppiä yhdistelevä Sana julkaisee 10. maaliskuuta uuden Palanut maa -nimisen singlen, jolla ottaa vahvasti kantaa nettikiusaamiseen.

- Aloin julkaista omia räppibiisejä ollessani 15-vuotias. Silloin nähtiin jotenkin negatiivisena ja outona, että tyttö räppää. Sain jopa turpaan sen takia. Kaduilla haukuttiin, huudeltiin perään ja uhattiin tappaa, jopa ihan aikuisten toimesta. Vuosien myötä huutelu on siirtynyt kokonaan nettiin. Saan siellä paljon ikävää kommenttia, haukkumisen lisäksi myös esimerkiksi raiskaus- ja tappouhkauksia, Sana kertoo Findancelle.

- Jotkut sanovat, että täytyy vain kestää tällaista kritiikkiä, mutta eivät selkeästi ymmärrä kritiikin ja kiusaamisen eroa. Huorittelu ja muu haukkuminen, uhkailu ja ahdistelu eivät ole kritiikkiä. Kenenkään ei tarvitse sietää sellaista, eikä kenenkään ylipäätään pitäisi haukkua tai arvostella toisia. En ymmärrä, miten jotkut kuvittelevat olevansa jotenkin niin paljon muita suurempia tai parempia, että heillä olisi oikeus sellaiseen. Ei todellakaan ole.

Jo teini-ikäisenä uransa aloittanut Sana löysi vuonna 2017 nykyisen tuottajansa, jonka kanssa musiikkia ja artistin uraa alettiin määrätietoisesti kehittämään. Sitä ennen Sana harrasteli vuosikymmenen ajan yksin musiikkinsa parissa.

- Monilla on ennakkoluuloja minua kohtaan sen takia millaista musiikkia tein nuorena. Vanhat kappaleeni olivat päiväkirjamaisia, eikä niihin panostettu ollenkaan. Ihmettelen miten useampi niistä elää silti edelleen, ja yksi jopa trendaa ajoittain TikTokissa. Sen takia teimme parista vanhasta biisistä uudet versiot keikkasettiin, vaikka tuntuuhan se vähän hölmöltä räpätä teini-Sanan tekstejä näin aikuisena, Sana nauraa.

Sanan nuoruutta varjostivat kiusaamisen lisäksi diagnosoimaton adhd ja riippuvuudeksi muodostunut alkoholi.

- Hukutin pahaa oloani päihteisiin. Lopetin päihteiden käytön vuonna 2015 todettuani olevani alkoholisti. Jälkiviisaana toivon, että olisin mieluummin puhunut asioista ja hakenut selviytymiskeinoa muualta kuin päihteistä, Sana huokaa.

- Nämä nettikirjoittelijat purkavat siellä luultavasti vastaavaa pahaa oloaan. Kumpa he ymmärtäisivät sen ja löytäisivät apua puhumisesta tai vaikka ulkoilusta. Pitää aina muistaa, että myös näytön toisella puolella on oikea tunteva ihminen, joka ei todellakaan ansaitse sitä osuutta täysin tuntemattoman henkilön pahasta olosta. Sillä voi olla todella tuhoisat seuraukset.

Sana puhuu avoimesti mielenterveyden haasteista, päihteistä ja kiusaamisesta musiikissaan ja sosiaalisen median kanavillaan, sekä julkaisee uuden nettikiusaamiseen syventyvän Palanut maa -kappaleen 10. maaliskuuta 2023.

Junttiräp ansaitsee oman Spotify-soittolistansa! - Spekti-uutuus Tirehtööri, vanha Portion Boys, Petri Nygård, Pasi ja Anssi, Teflon Brothers... Klikkaa soittolistaan ja tallenna!

artikkelin avainsanat:
Sana Sanna Rönnberg


Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!