Everett Collection / AOP
05:10 - 17.01.2023 / elokuvat / Findance
Gina Lollobrigida on kuollut

Italialainen näyttelijä Gina Lollobrigida, yksi 1950- ja 60-luvun eurooppalaisen elokuvan suurimmista tähdistä, on kuollut 95-vuotiaana, raportoi BBC.

Usein "maailman kauneimmaksi naiseksi" kutsutun Lollobrigidan filmografiaan kuuluu merkittäviä nimikkeitä, kuten Afrikan aarre, Notre Damen kellonsoittaja ja Laulava miekka.

Hän näytteli Humphrey Bogartin, Frank Sinatran, Rock Hudsonin ja Errol Flynnin kaltaisten tunnettujen tähtien rinnalla.

Näyttelijänuransa hiipuessa 1960-luvulla Gina Lollobrigida, lempinimeltään La Lollo, käänsi huomionsa valokuvaukseen ja politiikkaan.

Italian kulttuuriministeri Gennaro Sangiuliano kunnioitti Lollobrigidaa sanomalla: "Hyvästi valkokankaan diiva, yli puolen vuosisadan italialaisen elokuvahistorian päähenkilö. Hänen viehätyksensä pysyy ikuisena."

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen

Gina Lollobrigida
Gina Lollobrigida sai oman Hollywood Walk of Fame -tähtensä helmikuussa 2018 - Kuva: Lionel Hahn / ABACAPRESS / ddp images / AOP

URAN ALKU

Luigina Lollobrigida syntyi 4. heinäkuuta 1927. Huonekaluvalmistajan tytär Gina vietti teini-ikänsä välttelemällä sota-ajan pommi-iskuja ennen kuin hän opiskeli kuvanveistoa Rooman taideakatemiassa. Kykyjenetsijä tarjosi hänelle koe-esiintymispaikkaa Cinecittassa, joka oli tuolloin Euroopan suurin elokuvastudio ja Italian kukoistava "Hollywood Tiberin varrella".

Vuonna 1947 hän osallistui Miss Italia -kauneuskilpailuun ja sijoittui kolmanneksi. Kaksi vuotta myöhemmin hän meni naimisiin slovenialaisen lääkärin Milko Skoficin kanssa. Skofic otti uudesta vaimostaan bikinikuvia, jotka herättivät Howard Hughesin huomion, joka oli tuolloin maailman rikkain mies ja joka oli hiljattain ottanut haltuunsa suuren studion. Hän oli yli 20 vuotta Lollobrigidaa vanhempi, ja hänellä oli maine suhteista aikakauden lumoavimpien naisten, kuten Marlene Dietrichin, Rita Hayworthin ja Ava Gardnerin kanssa.

Hughes jäljitti Lollobrigidan ja tarjosi hänelle koekuvausta, jonka hän hyväksyi sillä odotuksella, että hänen miehensä tulisi hänen mukaansa Amerikkaan. Lähtöpäivänä Hughes tarjosi kuitenkin vain yhden lipun. Mies oli saanut avioerojuristit odottamaan naista lentokentällä, asetti hänet luksushotelliin, hankki hänelle sihteerin ja autonkuljettajan ja pommitti häntä kosiotarjouksilla.

Koekuvaus oli jopa suunniteltu kohtaukseksi avioliiton päättymisestä. Matka kesti lähes kolme kuukautta, ja nainen tapasi Hughesia päivittäin torjuen miehen lähentelyt. Välttääkseen lehdistöä he söivät usein halvoissa ravintoloissa tai miehen auton takapenkillä. Vaikka käytös oli selvästi sopimatonta, Lollobrigida sanoi nauttineensa huomiosta ja totesi myöhemmin: "Hän oli hyvin pitkä, hyvin mielenkiintoinen. Mielenkiintoisempi kuin aviomieheni".

TAPAHTUMARIKASTA ELÄMÄÄ

Gina Lollobrigidan kuuluisuus saavutti maailmanlaajuisen tason, kun 60 000 ihmistä saapui tervehtimään häntä Argentiinassa, jossa myös maan presidentti Juan Peron oli läsnä. Hän voitti palkintoja roolistaan elokuvassa Maailman kaunein nainen ja esitti manipuloivaa sirkustaiteilijaa elokuvassa Trapetsi. Huolimatta vastenmielisyydestään Frank Sinatraa kohtaan, Lollobrigida näytteli hänen kanssaan elokuvassa Liekkejä yössä.

Hänen seuraava projektinsa, Salomo ja Saban kuningatar, koki kuitenkin katastrofin, kun hänen vastanäyttelijänsä Tyrone Power sai sydänkohtauksen kesken kuvausten Madridissa. Powerin kohtaukset kuvattiin uudelleen Yul Brynnerin kanssa, ja elokuva herätti Hollywoodissa kohua orgiakohtauksellaan, jossa kaikki olivat tosin täysin vaatteet päällä.

Vuonna 1960 Lollobrigida muutti Kanadaan alhaisempien verojen vuoksi. Vaikka hänen elokuvauransa hidastui, hän ehti silti työskennellä suosikkinäyttelijänsä Rock Hudsonin kanssa. Hänellä oli myös tunnettu riita italialaisen näyttelijätoverinsa Sophia Lorenin kanssa.

Gina Lollobrigidan yksityiselämä oli tapahtumarikasta ja lyhyt suhde sydämensiirron pioneerin Christian Barnardin kanssa merkitsi hänen avioliittonsa loppua. Hänellä oli paljon ihailijoita, ja yksi heistä oli Monacon ruhtinas Rainier, vaikka hän oli naimisissa Grace Kellyn kanssa.

Hänen viimeinen suuri elokuvansa oli vuonna 1972 David Nivenin rinnalla elokuvassa King, Queen, Knave, ja sen jälkeen hän esitti muutamia rooleja amerikkalaisissa televisiosarjoissa.