Everett Collection / AOP
08:10 - 27.12.2022 / elokuvat / Findance
Blondin kosto: "Vaikka elokuva on ennalta-arvattava ja kaavamainen..."
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle vapun paras Spotify-soittolista, tallenna täältä

Blondin kosto (Legally Blonde) on vuonna 2001 ilmestynyt amerikkalainen komediaelokuva, jonka pääosassa Reese Witherspoon näyttelee Elle Woodsia, on saavuttanut kulttimaineen, koska siinä käsitellään kevytmielisesti oikeustieteenopintoja ja vaaleiden naisten kohtaamia stereotypioita.

Robert Luketicin ohjaama ja Amanda Brownin samannimisen romaanin pohjalta sovitettu elokuva kertoo Elle Woodsista, joka ilmoittautuu Harvardin oikeustieteelliseen saadakseen takaisin entisen poikaystävänsä Warner Huntington III:n (Matthew Davis). Matkallaan Elle voittaa stereotypiat ja oppii, että menestystä ja henkilökohtaista kasvua voi saavuttaa, jos uskoo itseensä eikä koskaan anna periksi.

Elokuvaa on ylistetty sen nokkelasta dialogista ja positiivisesta sanomasta, ja erityisesti Witherspoonin suoritusta on kiitelty. Rotten Tomatoes -verkkopalvelussa Legally Blondella on 70 prosentin suosio, joka perustuu 147 kriitikon arvosteluihin, ja sen keskiarvo on 6,20/10.

"Vaikka materiaali on ennalta-arvattavaa ja kaavamaista, Reese Witherspoonin hauska, vivahteikas esitys tekee elokuvasta paremman kuin se olisi muuten ollut."

Witherspoon sai Golden Globe -ehdokkuuden parhaasta naispääosasta (elokuvamusikaali tai -komedia) sekä vuoden 2002 MTV Movie Award -palkinnon parhaasta naispääosasta.

Positiivisesta vastaanotostaan huolimatta Blondin kosto on saanut oikeustieteilijöiltä kritiikkiä tarkkuudestaan ja oikeustieteellisen koulun kuvauksesta.

Esimerkiksi Ellen hakemus Harvardin oikeustieteelliseen korkeakouluun ei olisi ollut mahdollinen, koska hän lähetti videoesseen, sillä hakujärjestelmässä ei ole tällaista ominaisuutta. Elokuvasta jätetään myös pois tiettyjä oikeustieteellisen koulun elementtejä, kuten ensimmäisen lukukauden tentit, ja Ellen käyttäytymistä asianajajana, kun hän edusti Paulette Bonafontéa tämän koiran huoltajuudesta ex-mieheltään, pidetään "valtavana eettisenä rikkomuksena", koska hän ei ollut suorittanut oikeustieteellistä opintoa eikä läpäissyt asianajajalupaa.

Epätarkkuuksistaan huolimatta Blondin kostosta on tullut rakastettu kulttiklassikko, ja se on loistava esimerkki siitä, miten stereotypiat voi voittaa ja menestyä kovan työn ja omistautumisen avulla. Ellen matka itsensä löytämiseen on katsojien mieleen, ja se on hyvä muistutus siitä, että vaikka elämä heittäisi mitä eteen, on aina mahdollista sinnitellä ja selvitä voittajana.

Nelonen esittää Blondin kosto -elokuvan tänään klo 18.00.

Katso Blondin kosto -traileri alla: