Stills Press / Alamy / AOP
23:10 - 19.12.2022 / pelit / Findance
John Carmack jättää Metan

John Carmack, legendaarinen peliohjelmoija ja virtuaalitodellisuuden pioneeri, luopuu tehtävästään Meta-yhtiön palveluksesta, raportoi The Verge.

Carmack liittyi alun perin Oculukseen vuonna 2013, ja hänet vedettiin mukaan Metaan, kun yhtiö (silloinen Facebook) osti virtuaalitodellisuuslasien valmistajan vuonna 2014. Vuonna 2019 hän kuitenkin vähensi rooliaan yhtiössä ja luopui Oculuksen teknologiajohtajan tehtävästä siirtyäkseen konsultoivan teknologiajohtajan rooliin.

Metan työntekijöille suunnatussa sisäisessä viestissä, jonka hän jakoi henkilökohtaisella Facebook-sivullaan, Carmack kirjoitti, että asiat ovat olleet hänelle "kamppailua", ja vaikka "minulla on ääni täällä korkeimmalla tasolla" ja vaikka "tuntuu, että minun pitäisi pystyä liikuttamaan asioita", hän pohdiskeli, että "en ilmeisesti ole tarpeeksi vakuuttava".

Hän jatkoi kritisoimalla toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin ja teknologiajohtaja Andrew Bosworthin päätöksentekoa Metassa ollessaan. Bosworth kiitti Carmackia perjantai-iltana twiitissä, jossa hän sanoi, että "on mahdotonta liioitella sitä vaikutusta, joka sinulla on ollut työhömme ja koko alaan".

Carmack keskittyy jatkossa täysin startup-yritykseensä Keen Technologiesiin. Hän oli antanut noin 20 prosenttia ajastaan Metalle, hän twiittasi elokuussa.

Carmack tunnetaan parhaiten työstään virtuaalitodellisuuden parissa sekä klassikkopeleistä Wolfenstein 3D, Commander Keen, Doom ja Quake. Hän oli mukana perustamassa id Softwarea, näiden pelien takana olevaa studiota, vuonna 1991. Bethesdan omistaja ZeniMax Media osti studion vuonna 2009.

Carmackin lähtö Metasta on merkittävä muutos virtuaalitodellisuusalalle, sillä hän on ollut yksi alan vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Nähtäväksi jää, miten hänen poissaolonsa vaikuttaa yrityksen tulevaisuuden suunnitelmiin.