Lafargue Raphael / ABACA / Shutterstock / AOP
04:45 - 16.12.2022 / viihde / Findance
Kuka on Bernard Arnault - maailman rikkain ihminen

Ranskalaisen ylellisyystuotteisiin erikoistuneen LVMH:n puheenjohtaja Bernard Arnault on ensimmäinen eurooppalainen, joka on päässyt Bloombergin maailman rikkaimpien ihmisten listan kärkeen. Hän ohitti listalla Tesla toimitusjohtajan Elon Muskin.

Arnault'n omaisuuden arvo on nyt Bloombergin arvion mukaan 171 miljardia dollaria, kun taas Muskin nettovarallisuus on pudonnut 164 miljardiin dollariin. Muskin varallisuuden putoaminen johtuu osittain hänen ostamastaan Twitteristä ja Teslan osakekurssin laskusta.

Arnault'n varallisuus on peräisin hänen osuudestaan LVMH:ssa, jonka markkina-arvo on noin 355 miljardia euroa. Tämä johtuu suurelta osin sen ylellisyystuotteiden vahvasta myynnistä Yhdysvalloissa ja Euroopassa, mihin ei ole vaikuttanut inflaation kiihtyminen, joka on saanut vähävaraiset ostajat muuttamaan kulutustottumuksiaan.

73-vuotiaan ranskalaisen menestys on paljolti hänen liiketoimintaosaamisensa ansiota. Hän aloitti uransa perheen omistamassa rakennusyhtiössä Ferret-Savinelissa ja otti myöhemmin haltuunsa konkurssiin menneen Boussac Saint-Freres -tekstiilikonsernin, joka omisti kuuluisan ranskalaisen muotitalon Christian Diorin. Hän palautti konsernin kannattavaksi ja kehitti siitä maailman johtavan ylellisyystavarayhtiön.

Vuonna 1989 Arnault osti määräysvallan LVMH:ssa, joka oli muodostettu kaksi vuotta aiemmin Louis Vuittonin ja Moët Hennessyn fuusioituessa. Hän on siitä lähtien toiminut yhtiön hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana ja kasvattanut sen 75 viiniä, väkeviä alkoholijuomia, muotia, nahkatavaroita, hajuvesiä, kosmetiikkaa, kelloja, koruja, luksusmatkailua ja hotelliyöpymisiä myyväksi tuotemerkiksi.

Arnault on pitkään pitänyt Euroopan rikkaimman ihmisen titteliä, mutta hän pitää paljon matalampaa profiilia kuin Musk eikä ole itse aktiivinen missään suurissa sosiaalisen median alustoissa. Tammikuussa 2021 konserni sai päätökseen 15,8 miljardin dollarin suuruisen yritysostonsa ikonisesta yhdysvaltalaisesta Tiffany & Co:sta, joka oli luksusalan kaikkien aikojen suurin yritysosto.

Arnault on naimisissa ja hänellä on viisi lasta, jotka kaikki työskentelevät tällä hetkellä LVMH:lla tai jollakin sen tuotemerkillä. Konserni keskittyy myös taiteen ja kulttuurin tukemiseen ja lahjoitti 200 miljoonaa euroa (212 miljoonaa dollaria) Notre Damen jälleenrakentamiseen Pariisin katedraalia vuonna 2019 koetelleen valtavan tulipalon jälkeen.