Mikko Nieminen
04:40 - 09.12.2022 / musiikki / Findance
Proteus jättää jäähyväiset Kaapelitehtaan keikalla 17. joulukuuta

Proteus lopettaa uransa 27 vuoden uran jälkeen. DJ-legenda jättää jäähyväiset faneilleen lauantaina 17. joulukuuta Merikaapelihallissa, Helsingin Kaapelitehtaalla.

Alun perin kaksi vuotta sitten suunniteltu Proteuksen jäähyväiskeikka viivästyi pandemian vuoksi. Tänä aikana hän julkaisi kirjan Proteus - 26 Years Of Techno Riot, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti hänen elämästään ja urastaan.

Kaapelitehtaan jäähyväiskeikalla esiintyy myös Proteuksen vanha DJ-kollega Orkidea. 2500-päiselle yleisölle esitetään audiovisuaalinen tuotanto, joka tarjoaa kattavan katsauksen Proteuksen urasta.

Proteus-taiteilijanimen takana oleva Harri Andersson on raskaaseen elektroniseen musiikkiin erikoistunut tuottaja, kitaristi ja promoottori, joka sekoittaa elektronisen musiikin eri tyylejä. Proteus on ainoa DJ maailmassa, joka on valittu Hard Dance Awardsissa kahtena peräkkäisenä vuonna 2004 ja 2005 parhaaksi rankemman elektronisen musiikin DJ:ksi.

Vuosina 2004 ja 2005 Proteus ja Darude pääsivät ensimmäisinä suomalaisina artisteina kansainvälisesti arvostetulle DJMag Top100 -listalle. Sittemmin listalle ovat päässeet vain Super8 & Tab sekä Above & Beyondin Paavo Siljamäki.

- Tietysti on kaihoisa olo, nyt kun esiintymiset ovat pian takana, Harri Andersson sanoo.

- Mutta eihän sitä voi loputtomiin jatkaa, ja terveyteni on sanonut, että on aika hiljentää tahtia. Nyt kun tulee 27 vuotta täyteen, tuntuu luontevalta lopettaa ja jättää esiintymislavat. En kuitenkaan jätä musiikkia, vaan teen jatkossakin tapahtumien järjestäjän ja promoottorin töitä, ja olen edelleen vahva taustavaikuttaja alalla.

Uransa aikana Proteus on tehnyt tuhansia keikkoja ja kiertänyt paljon ulkomailla, muun muassa 19 kiertuetta Australiassa. Hänen ensimmäinen virallinen esiintymisensä oli Underground Techno -tapahtumassa nykyään lakkautetussa Katajanokan tiloissa vuonna 1995.

Proteus esiintyy Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa 17. joulukuuta klo 21-05 - ikäraja on K-18.