Prisma Labs
07:35 - 08.12.2022 / viihde / Findance
Lensa AI -sovelluksen tekoälytaide ihastuttaa Instagramissa - Taiteilijat syyttävät kopioinnista

Lensa AI -sovellus on nyt tehnyt läpilyönnin, mikä näkyy varsinkin Instagram-sivustolla.

Ystävistä ja julkkiksista on saattanut näkyä upeita, taiteellisia kuvia, joissa he ovat vaikkapa prinsessoita tai astronautteja.

Yhdysvalloissa Lensa AI nousi jo Applen sovelluskaupan ykköseksi.

Lensa AI -sovelluksen maksulliseen avatar-toimintoon ladataan ensin useita selfie-kuvia, minkä jälkeen valitaan sukupuoli ja aletaan odotella. Lopulta Stable Diffusion -kuvageneraattorin tekoäly luo omien kuviesi pohjalta joukon taiteellisia kuvia.

- Se näyttää sinulle kuvia, joita kukaan ei ole ottanut. Se pystyy vain yhdistämään ne kaikista muista kuvista, joita se on nähnyt, professori Subbarao Kambhampati kertoo The New York Timesille.

Prisma Labsin kehittämän sovelluksen uusi ominaisuus on kuitenkin herättänyt närää varsinkin taiteilijoiden piirissä.

- Stable Diffusion on koulutettu monien sellaisten taiteilijoiden luomuksilla, joihin Prisma Labsilla ei ole oikeuksia. Jos van Gogh olisi elossa tänään, sinun täytyisi luultavasti maksaa van Goghille jonkinlaista lisenssimaksua, jotta kuvasi olisivat van Goghin tyylisiä, Kambhampati kommentoi.

- Monet eivät pidä sitä, että heidän taiteensa varastetaan. Ajatellaan, että se on vain tyyli, eikä tyyliä voi tekijänoikeudella suojella, sanoo Jonathan Lam, videopelien ja animaatioiden parissa työskentelevä storyboard-taiteilija The New York Timesille.

- Meille tyyli on itse asiassa identiteettimme. Se erottaa meidät toisistamme. Se tekee meistä markkinakelpoisia asiakkaille.

Joissakin Lensa AI:n tuottamissa töissä on nähtävissä taiteilijoiden allekirjoituksia tai sen kaltaisia alueita.

- Tekniikan harrastajat sanovat, että nämä generaattorit luovat jotain uutta, mutta jos taiteilijan allekirjoitus on edelleen siinä, se ei ole mitään uutta. Se vain luo jotain syötetyn datan perusteella, Lam paheksuu.

- Luulen, että suuri yleisö olettaa, että kyseessä on ohjelma, joka on oppinut piirtämään itsestään tyhjästä, eivätkä he ymmärrä datan hyväksikäytön suurempaa merkitystä. Kun näitä tekniikoita aletaan tarjota rahasta ja oikeita ihmisiä käytetään hyväksi ja väärinkäytetään, se on aika pelottavaa. Ja vielä pelottavampaa on, kun se on naamioitu kauniiksi sovelluksiksi.

Prisma Labs ei myönnä Lensa AI:n vain kopioivan taiteilijoiden töitä.

- Tekoäly oppii tunnistamaan kuvien ja niiden kuvausten väliset yhteydet, ei taideteoksia. Kuten elokuva ei tappanut teatteria eikä kirjanpito-ohjelmisto ole hävittänyt ammattia, tekoäly ei korvaa taiteilijoita, vaan siitä voi tulla loistava työkalu, Prisma Labs kirjoittaa.

The New York Timesin artikkelissa nostetaan esille myös Lensa AI:n tietosuojakäytäntö, jossa kerrotaan kasvotietojen poistuvan 24 tunnin kuluessa käsittelystä, mutta niitä voidaan käyttää sovelluksen algoritmien kehittämiseen. Esimerkiksi yksityisyydensuojaa tutkiva Jen King kertoo NYT:lle, että hän ei missään nimessä lähtisi käyttämään palvelua.