Ismo Pekkarinen / AOP
03:10 - 08.12.2022 / viihde / Findance
Vältä mätkyt korkoineen maksamalla lisäennakkoa - Verohallinto muistuttaa

Viime vuonna ennätysmäärä suomalaisia maksoi jäännösveroja eli mätkyjä, vaikka he olisivat voineet välttää ne maksamalla lisäennakon. Kun täydennät verosi tammikuun loppuun mennessä, niistä ei tarvitse maksaa korkoa. Jos olet saanut myyntivoittoja esimerkiksi osakkeiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä, kannattaa hyödyntää lisäennakkoa.

Kaikkiaan 42 000 suomalaista täydensi viime vuonna verotustaan maksamalla lisäennakon. Tämä on pieni määrä verrattuna niihin noin 850 000 henkilöön, jotka saivat jäännösveroja eli mätkyjä viime vuodelta. Suomalaiset saivat viime vuonna ennätysmäärän mätkyjä, koska pääomatuloja maksettiin poikkeuksellisen paljon.

Nyt lisäennakkoa voi hakea jokainen, joka ei ole maksanut tänä vuonna tuloistaan riittävästi veroa ja joka epäilee, että hänelle jää siksi vuonna 2022 verovajetta. Pienin ennakkomaksu, jolla voi täydentää veroaan, on 170 euroa.

- Mätkyjä voi tulla, jos olet esimerkiksi saanut myyntivoittoja osakkaiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä. Lisäennakkoa kannattaa harkita myös, jos olet saanut työsuhdeoptioita tai jos olet saanut palkkasi vain luontosetuina eikä siitä ole maksettu ennakonpidätystä, Verohallinnon johtava veroasiantuntija Kaija Selkäinaho kertoo.

Yrittäjä voi myös täydentää maksamaansa ennakkoveroa lisäennakolla.

Vältä korko, jos täydennät veroja tammikuun aikana

Lisäennakkoa pitää ensin hakea OmaVerossa. Yksityishenkilöt ja toiminimiyrittäjät voivat hakea lisäennakkoa 7.12.2022 alkaen.

OmaVerossa voit ilmoittaa itse lisäennakon eräpäivän vuodelle 2023. Koko lisäennakko on maksettava yhdessä erässä.

Jos maksat lisäennakon tammikuun 2023 aikana, sinun ei tarvitse maksaa alennettua viivästyskorkoa. Helmikuun alusta alkaen lisäennakkoon sovelletaan alennettua 2 prosentin viivästyskorkoa.

- Jos haluat välttää huojennetun viivästyskoron maksamisen, on tärkeää asettaa lisäennakon maksun eräpäivä tammikuulle. Lisäennakon voi toki maksaa myöhemminkin, oman verotuksen päättymiseen eli heinä- tai lokakuuhun asti, Selkäinaho huomauttaa.